onsdag 9 december 2009

Årets knopp utsedd

Quizen är avverkad, men vi har ju ett tävlingsresultat till att redovisa. Vi måste ju presentera den kandidat våra läsare röstat fram till årets knopp i Arboarkticum 2009/2010. Som ohotad segrare med 47 procent av rösterna – taraaa: kamtchatkafläder, Sambucus camtschatica! Eller som det heter i motiveringen: ”Årets nykomling, som med en häpnadsväckande effektivitet trollbinder åskådaren med både färg, form, storlek och mångfald”.


Vinnarbilden

Och ja, nog är kamchatkafläder en publikfriare. Och ja, visst är den en nykomling och likt nästan alla sådana så råder det begreppsförvirring hos dem som vill systematisera tillvaron. Är denna art verkligen en egen sådan eller är det bara en underart till vanlig druvfläder och således en Sambucus racemosa subsp. Kamtschatica?


Och mer knoppar...

Över huvud taget är det svårt att få fram uppgifter om denna trädgårdsdiva. Och även om det skulle vara som vissa källor (men långt ifrån alla) påstår, att kamchatkafläder är synonymt med koreafläder, Sambucus williamsii var. koreana, så blir informationsmängden ändå knappast imponerande.


...och ännu mer knoppar...

Det lilla vi själva listat ut, förutom att den som ni ser är en riktig linslus och publikfavorit vintertid, är att den på sommaren får vackra limegröna blad och stora röda, och förmodligen giftiga, bär. Dessutom är den tydligen den härdigaste fläder som finns och fungerar långt upp i fjällvärlden. Kanske är det därför inte så konstigt att den enda plantskola vi vet som saluför Kamchatkafläder också är den nordligaste vi någonsin besökt, nämligen Rydlinges, strax utanför Skellefteå. Exoter behöver minsann inte alltid härstamma från sydligare nejder!


...och så lite blad och bär också

5 kommentarer:

 1. God morgon kära bloggvänner!

  Känns tryggt att veta att jag är en i den stora massan och inte sticker ut med min smak när det gäller knoppar.

  /Marit, precis som alla andra... :D

  SvaraRadera
 2. Ja den var väldigt fin! Själv har jag köpt 3 st. vanliga fläder och planterat i hagen, ser fram emot ljuvliga dofter och god saft!

  SvaraRadera
 3. Kan ju inte annat än längta till våren när sådana knoppande bilder presenteras.

  SvaraRadera
 4. Lite förvånade är vi allt att inte Manfred gick bättre i tävlingen. Men vi ska ge honom ett eget reportage ändå snart - han har nämligen vunnit en annan hederstitel i år.

  SvaraRadera
 5. men säg ,men säg, stilla nyfikenheten,döspännande...

  SvaraRadera