tisdag 8 december 2009

Vi unnar oss ett litet trädgårdsblad

Jamen vad gör man då, när höst- och vintermörkret ligger som en fuktig jutesäck runt huvud och kropp? Vi örtaodlare vet ju i alla fall att det är komplett lönlöst att följa husmorstips som att dricka kamomillte, lägga malörtsomslag eller inandas citronmelissens eteriska oljor.

Det finns faktiskt bara ett riktigt beprövat botemedel mot tristessen och det botemedlet heter shopping.

Så när årets novemberdimma låg som tätast muntrade vi upp oss med att beställa en helårsprenumeration på ett av flaggskeppen i den yviga floran av engelska trädgårdsmagasin; Gardens Illustrated, och häromveckan damp det första numret av denna tokglassiga brittiska tidningsikon ner i vår brevlåda.


Illustrerad Verklighetsflykt

Och som bortblåst var den gråa svenska vädertristessen! Ifrån sidor så blanka att man kan spegla sig i dem vinkar absurt välfriserade buxbumsbuskar, förädlade julrosor i nyanser du inte trodde var möjliga och obeskrivligt sköna trädgårdar iklädda glittriga frostkristaller.

Mestadels får man väl som nordbo snarare betrakta innehållet som verklighetsflykt än som inspiration, men vad gör väl det? Det är något mycket gripande med den seriositet och det engagemang som engelsmännen anlägger när de skriver om sina trädgårdar. Det är hart när omöjligt att undgå att smittas - och plötsligt sitter man där och lever sig in i reportaget så till den milda grad att man faktiskt upprörs över det omilda öde som tvingat den stackars trädgårdsägarinnan att skära ner på antalet trädgårdsmästare från fyra till två! Stackars mänska!


"Country gardens" - inspiration för en framtida
flygelutbyggnad i Arboarkticum???

Och för att inte tala om de julklappstips vi får ta del av. Inte för att vi någonsin kommer att köpa något Easy-to-carry Havana leather tool case with five sturdy hand-tools including trowel, fork and weeder, för £80, men håll med om att det klingar som den ljuvaste poesi?


Julklapptips från en arboarkticer till en annan -
de gröna stövlarna till vänster kostar bara £275! Skynda fynda!

I tillägg till all glansig eskapism finns faktiskt även oväntat mycket matnyttigt. Vi tokgillar helt enkelt Gardens Illustrated och kan inte annat än rekommendera alla att unna sig en prenumeration i julklapp. Prenumerera här (ca 600 svenska kronor för ett helår, 12 nummer - helt klart ett konkurrenskraftigt pris jämfört med svenska trädgårdstidningar).

12 kommentarer:

 1. God morgon kära bloggvänner!

  Vilket tips! Det ska jag slå in till mig själv.

  För övrigt kan jag mycket väl leva mig in i att ha trädgårdsmästare i mängd som hjälper till i trädgården med de delar jag inte hinner med. Eller är det en kock man vill ha istället, som lagar underbara luncher och middagar till en trädgårdsentusiast? Varför inte gå hela vägen och skaffa både kock och städerska så kan man vara ute hela dagarna i lugn och ro?

  Alla dessa drömmar, så lite resurser...

  /Marit, drömmande vid skrivbordet...

  SvaraRadera
 2. Ah, the things that dreams are made of... Men du har ju helt rätt, visst ÄR det konstigt ändå att man inte redan tänkt på att man borde skaffa sig en kock, en städerska och en trädgårdsmästare?? Rather shocking, really... Oavsett vilket av dem det blir som du slår in till dig själv i julklapp (tidning, trädgårdsmästare eller kock) så hoppas vi du blir nöjd med innehållet!

  SvaraRadera
 3. Jag är helt sjukt influerad av England, ser gärna på engelsk TV och drömmer mig bort. Men nä, ingen egen trädgårdsmästare jag vill ju själv göra det roliga i trädgården, men en kock har jag önskat mig i många år, men än har inte tomten hörsammat min önskan :-).

  SvaraRadera
 4. Hallå VimleAnna! Mja, ska man vara ärlig kanske det mest skulle var stressande att ha en pedant som sprang omkring i vår ogräsgård, och kock klarar vi oss rätt bra utan också... men fick man ett litet engelskt gods på köpet med tjänstefolket kan vi börja snacka!! :-D

  SvaraRadera
 5. Hej och kul att ni är tillbaks,hoppas det varit en bra återhämtning för er,läste just inlägget och ja, det gäller ju att se saker och ting positivt,just som beskrivs i texten eran,med mycket 'bara'och speglingar i förförande glanspapper,snart är det jul,tjolahoppsansa..

  SvaraRadera
 6. Hmm, det är det där med att slå in en kock, städerska eller trädgårdsmästare i ett paket.

  Var gömmer man ett sådant paket i väntan på julafton?

  /Marit

  SvaraRadera
 7. Förslagsvis så man kommer åt att klämma lite på paketet.
  ;-)

  SvaraRadera
 8. Verklighetsflykt var det ja, men visst är den läcker. Jag läser den periodvis och njuter för det mesta även om odlingsvillkoren är annorlunda på de brittiska öarna på mer än ett sätt.
  Mycket nöje,
  Eva

  SvaraRadera
 9. Ja det är det ända som gäller en liten flykt.
  Den tidningen sparar man i evighet eller hur?
  Medans många andra åker ut ganska fort.
  Ha en skön soffa stund.
  annika

  SvaraRadera
 10. Hejsan!
  Ja där är det en Riktigt Fiiin Tidning, verkar det som! Må vara att man inte kan konkurrera när det gäller klimatet, men det kan man inte med södra Sverige heller. Det är i fantasin saker händer så Den tidningen är kanske den rätta!

  SvaraRadera
 11. Gardens Illustrated är min favorittidning också, jag har prenumererad på den sedan 90-talet... enda klagomålet är att hit till USA får man den nästan en månad senare än publiceringsdatum, och jag som är så otålig kan knappast tåla väntan.

  SvaraRadera
 12. Secret Garden! Jo men faktiskt känns det nästan bättre att läsa om ouppnåeliga ting i en engelsk trädgård, än att acceptera skillnaderna i förutsättningar inom vårt eget avlånga land ibland!

  Intercontinental: EN MÅNAD? Det var märkligt. Vi blev i alla fall glatt överraskade av den snabba postleveransen till Sverige, och man tycker ju inte att det ska vara någon större skillnad att skicka bladet åt andra hållet...

  SvaraRadera