söndag 27 december 2009

En midvinternattsmardröm

Det var -15 grader och blåste lika många sekundmeter. Kylan rev i det skorviga skinnet på kinderna, ögonen sved och slemhinnorna i näsan snörpte ihop sig i självförsvar. Bilen körde fast i snödrevet på uppfarten och de flämtande elradiatorerna i den dåligt isolerade parstugan fick proppskåpet att dunka hotfullt som en Tolkienbalrog. Tack och lov vaknade vi ur denna hemska mardröm och fann att världen var precis som den alltid borde vara – sommarljum, ljus och prunkande av exotiska, väldoftande blommor.


En stadspromenad i Funchal juldagen 2009

Temperaturen under vår semestervistelse på Madeira understeg aldrig 20 plusgrader (inte ens på natten) och bara en ordinär stadspromenad i huvudstaden Funchal gav besökarna från Norduppland fler botaniska toppupplevelser än vad som är möjligt att tillgodogöra sig på ett helt år. Och då bör man ändå betänka att december troligen är den minst blommande månaden på denna subtropiska Atlantö.


Eldbignonian klättrar villigt i cederträden upp till tio meters höjd
-
ett utmärkt substitut för julgransbelysning

Vi grät på planet hem och återseendet av fosterlandet blev en kuslig deja vu-upplevelse: -15 grader och lika många sekundmeter. Kylan rev, ögonen sved och slemhinnorna i näsan blev till russin. Bilen körde fast i snödrevet på uppfarten och visst – proppen gick! DET HÄR GÅR INTE! Vi måste tillbaka bums. ETT KUNGARIKE FÖR EN OSPECIFICERAD RESTRESA TILL MADEIRA!!!

3 kommentarer:

 1. Välkomna till verkligheten. Hoppas ni kan leva på de varma och fina minnena några månader till!
  Eva

  SvaraRadera
 2. Välkommen åter! Jo, en restresa skulle sitta fint.... gjorde varm macka på julskinkan ikväll - diarré :-( på hemvägen regnade det på våra isvägar o nu är det -0,9
  Tur jag är ledig imorgon....
  Ha´t himla gôrgôtt i mellandagarna
  Nina

  SvaraRadera