måndag 7 april 2014

Falska pepparträd

Det är lite tjorvigt just nu. Ingen riktig ro i kroppen. 

Hemsidan ligger fortfarande nere och våren, som började så bra, står just nu och stampar. Det går inte riktigt att känna sig trygg när kvicksilvret vissa nätter kryper nedåt minus alldeles för många grader. Vi minns alltför väl hur kombinationen soliga dagar och svinkalla nätter orsakade förödelse och förstämning i trädgården i fjol. Idag är det visserligen mulet och milt men man kan slå sig i backen på att någon elak snöorkan hägrar bakom kröken lagom till påsk. Det vore ju inte första gången i sådana fall.

Med denna insikt väljer vi att fortsätta ligga lite lågt rörande det slutliga utfallet efter vinterns härjningar. Förutom de vanliga odjursangreppen ser emellertid nästan allting ut att ha klarat sig bra i år, så här långt alltså. Redan nu kan dock slås fast att de båda pepparträden Zanthoxulum, Z. americanum och Z. piperitum, (alltså amerikanskt pepparträd och sichuanpeppar) har frusit tillbaka mer än önskat i topparna. Kanske läge att ge dem en mindre solig placering till nästa år.

Någon som vi däremot redan nu vill hävda har klarat vintern helt utan skador är det lilla östasiatiska trädet, som saknar svenskt namn, men som på danska kallas falskt pepparträd. Vi syftar på den vintergröna rhoddisliknande Daphniphyllum macropodium.

 Falskt pepparträd...

Eftersom Daphniphyllum kräver fuktigt läge och ser ut som en surjordsväxt fick hon övervintra i ren rhoddojord på surtorget i Lunden, helt utan någon täckning. Redan i fjol gick ett liknande försök nästan lika bra men efter flera veckor med i princip barmark och tvåsiffriga minusgrader om nätterna i mars och april blev till sist det stackars trädet frystorkat lagom till Valborg. Men eftersom förra vintern var så extremt hemsk även i ett historiskt perspektiv vill vi nog påstå att det under mer normala omständigheter går att odla denna vackra växt även i Norduppland. Så det så!

...eller Daphiphyllum som vi säger till vardags.

2 kommentarer:

 1. Falskt pepparträd!
  Det har jag aldrig hört talas om förr, man får hoppas att våren blir mild och snäll utan bakslag med permafrost och gassande solsken.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hej Hans!
  Kul att se att du har krupit ut ur idet.

  SvaraRadera