onsdag 22 februari 2012

Vadå vinterbuske?

Vinterbuske, Abeliophyllum distichum, heter en forsythiasläkting med vita doftande blommor som påstås blomma tidigt om våren. Med andra ord, återigen samma märkliga logik som att midsommarblomstret blommar vid Valborg och snöbollsbusken mitt i sommaren.

Så vidare värst mycket mer vet vi faktiskt inte om växten. Till exempel har vi ingen aning om den är härdig. Vi utgick som vanligt  från att så inte var fallet och köpte därför ett exemplar i fjol för att testa. Någon prydnad har busken näppeligen varit så här långt. Gles och tanig tappade den alla blad tidigt i somras och sedan dess har vi  inte ägnat den en tanke - förrän nu då. De där smutsbruna små bollarna som vi trodde var torra kvarsittande fröställningar från i fjol tycks nämligen vara klasar av blomknoppar, knoppar som faktiskt gör sig väldigt bra mot snön.

Det våras för vinterbusken

De här bilderna togs dock i helgen. Nu ser inte gräsmattan ut så här längre. Den är grönare än en grogg på Ålandsbåten. Annorlunda uttryckt - nu är det tidig vår! Upp till bevis nu då och blomma vackert så kanske vi omvärderar dig ditt skrälle!

Vadå? Jag skrälle? Nä, vänta ni bara.

4 kommentarer:

 1. Vad spännande så ser min också ut trodde den var död.

  SvaraRadera
 2. Det trodde vi också tills vi hittade andra bilder på hur den ser ut på senvintern. Nu har vi dessutom skrapat på en blomknopp för att förvissa oss om att den lever. Det gör den. :-)

  SvaraRadera
 3. Vilken trevlig blogg!
  Nu undrar jag bara, hur gick det med vinterbusken, har den blommat än+ Jag får hem vinterbuske i slutet av veckan och är jättenyfiken på hur den ser ut när den blommar och hur den allmänt uppför sig.

  SvaraRadera
 4. Hej Inger!
  Och tack för smicker, sånt funkar alltid!
  :-)
  Jo, vår vinterbuske har blommat i ett par veckor nu, men utan något överdåd att tala om. De små blommorna, som på vår buske tydligt drar mot rosa, är heller inte så oemotståndeliga som vi hade hoppats och är också mycket svåra att fotografera - vi har försökt! Det är framför allt därför vi låtit vinterbuskens framemotsedda blomning när den väl inträffade passera obemärkt i bloggen. Så därför var det ju extra kul att du frågade så vi fick nämna den ändå. :-)
  Men summa sumarum: vinterbusken är fortfarande något av en besvikelse. Kanske blir det annorlunda när den väl har buskat till sig lite grand och blivit bättre etablerad - skulle dock inte våga lita på det.

  SvaraRadera