Arboarkticerna brukar under stundom tipsa om kuriös litteratur. Tyvärr är denna oftast i princip omöjlig att uppbringa (utom på lika kuriösa antikvariat), då arboarkticernas smak har mer gemensamt med de litterära ideal som gick i graven ungefär samtidigt med Ernst Rolf än med mer moderna alster. Nu har vi en god nyhet för alla som tröttnat på våra vanligtvis hopplösa boktips. Idag ska vi göra reklam för en publikation som bara har något år på nacken och som i allra högsta grad fortfararande finns till försäljning.
Vad är då haken, för det måste det väl ändå finnas någon sådan när vi är i farten? Jodå, möjligen är det så att denna bok ändå inte intresserar merparten av våra läsare, ety den är en smula provinsiell. Men för dem av er som likt vi älskar växter och har någon slags koppling till Östra Svealand måste denna framställning vara något av en plaskblöt dröm. Ja, just nu funderar vi i termerna av att detta måste vara den bästa bok vi någonsin läst och vi har slagits om den ända sedan vi köpte den i julklapp till oss själva.
Vad vi talar om är förstås den fantastiska forskargärningen Upplands flora från 2010. Under tio år har ett drygt 60-tal inventerare dammsugit varenda kartbladskvadrant av Sveriges yngsta landskap i jakt på skatter från Floras rike. På nästan 900 sidor presenteras Upplands nära 2000 vilda växter med vackra bilder och detaljerade beskrivningar och utbredningskartor. Kan det bli bättre?
Köp, köp, köp!!!
Ja, det kan det faktisk. Åtminstone om man är arboarkticer och brukar skämta om att traktens flora måste skrivas om efter alla rymlingar som numera smitit ut från vår trädgård. Högst sannolikt har vi nämligen blivit sannspådda. I Upplands flora beskrivs ett flertal sådana växter som vi på goda grunder antar har oss att tacka för sin existens, då de beskrivs ha sin nordligaste utbredning exakt på den plats där vi spänt upp våra bopålar. Plötsligt känner man för ett ögonblick historiens vingslag och uppfylls av en känsla av att faktiskt ha åstadkommit någonting i detta jordeliv. Nåja, den känslan går säkert över inom kort, men denna bok kommer vi nog alltid att älska.
Den ser fin ut, och blommorna växer minsann utanför Uppland också. Fritillaria (är det väl på omslaget) är tillochmed s k inhemsk art. De gräddelina klockorna verkar bekanta också. Jag tror samtliga (inkl Fritillarian) är engelska sniglars favoritmat.
SvaraRaderaInhemsk art i England alltså. F'låt tankeluckan.
SvaraRaderaNä, endemiska uppländska växter är sällsynta, om de ens finns. De flesta är inplanterade. Många, likt kungsängsliljan du nämner (Upplands landskapsblomma) har rymt från Linnéträdgården i Uppsala på 1700-talet och några andra har rymt från Arboarkticum på 2000-talet. Alla jämförelser i övrigt undantagna.
RaderaHaha, kan tänka mig att ett och annat träd rymt från Arboarkticum. Uppdrag för uppländska artjägare på 2030-talet, eller varför inte 2300-talet, kanske?
SvaraRaderaJag förstår att ni gillar denna flora.
SvaraRaderaEn liknande flora kom också för ett år sedan eller så, om landskapet Norrbotten.
En riktig 'bibel' för en växttok som mig själv.
Ha det fint.
Själv gillar jag floror oavsett vilket landskap/land det gäller! En skatt att värna om.
SvaraRadera/Anja
This seems a wondrous book . . . especially for your region! Lovely and to learn so much about all the wildflowers that grow there.
SvaraRadera