torsdag 1 september 2011

Yuccan blommar

Tänk, för bara några år sedan visste vi inte ens att det gick att odla yuccapalmer på friland i Norduppland. Än mindre att man kunde få dem att blomma. Men sådant är fallet just i detta nu. En av våra yuccor (Yucca filamentosa), en gulbrättad sådan, har i smyg utvecklat en lång stängel som nyligen har börjat blomma för fullt.

Gulbrättad palmlilja i Sydrabatten...

Vissa växter har verkligen förstått att utnyttja den långa och torra sommaren, som dock sjunger på sista versen nu. Hoppas hösten fortsätter på samma vis.

...blommar nu för fullt

2 kommentarer:

  1. Här har vi trott av tidigare beskrivningar på eder blogg att ni lever näst intill Polcirkeln. Och så blommar yuccan. Eller är det kanske så att växten känner av trädgårdsägarnas passion och personliga värme månntro?

    SvaraRadera
  2. Knappast. Det var en slump att vi upptäckte blomstängeln på den nästan bortglömda plantan. Detta har verkligen inte varit något trädgårdsår i Arboakticum. Bland annat av detta skäl har vi redan nu utsett nästa år till att bli just det. Nästa år är det absolut trädgården som är prio ett, inte bodar, staket och tokiga grannar. Fast det förstås... Arboarkticum ligger fortfarande hotfullt nära Nordpolen så vi får väl se vad klimatet hittar på för sattyg under det hägrande halvåret.

    SvaraRadera