tisdag 28 juni 2011

Staketstart i raketfart

Då är sommarens första stora byggprojekt igång. Vår gamla gärdsgård, till största delen nedmonterad och inhandlad för en spottstyver på en bondgård i Sörmland, får nu sägas ha gjort sitt efter nio år i norduppländsk lera. Vi har helt enkelt tröttnat på att staga upp det gamla skrället som ruttnar nedtill hur väl vi än tjärar det. Riktigt all är dock inte sagan ännu. En stor del av störarna och slanorna kommer nämligen att reinkarneras till byggmateriel åt vårt nya zornstaket, som nu är påbörjats.

Eftersom vi redan tidigare har försökt förklara hur ett sådant staket ser ut väljer vi i stället att visa en bild den här gången. Just denna faluröda hybrid mellan staket och gärdsgård är ingen mindre än den som kringärdar självaste Zorngården i Mora.

Zornsstaketet runt Zorngården i Mora

Att projektet kom att bli av just i år är en slump, men en osedvanligt lyckad sådan. Eftersom åkern utanför gärdsgården ligger i träda i år, av skäl som vi redan berört, passar vi samtidigt på att flytta fram våra positioner. Innan gärdsgården uppfördes har nämligen bonden på arrendet år efter år genat i hörnen så att åtskilliga meter av vår tomt försvunnit. Denna mark återtar vi nu - och gissa om det behövs. Kampen om kvadratmetrarna i Arboarkticum slåss både vi och våra allt för många växter om. 

Arboarkticum växer med många sköna rättmätiga meter

6 kommentarer:

 1. Jag gissar att det är bonnlurken som spökar i spalten igen. Genade över hörnen, haha, underbart. Här i England lär finnas en uråldrig kunskap om hur man får en häck att "krypa" utåt, och som av en ren händelse och naturens gång därmed öka på sin egen tomt med både en och två fot över några år. Kanske något för norra Uppland?

  SvaraRadera
 2. Ett zornstaket, det blir snyggt det.
  Kan vi gissa att Er växtsamling blir lite större nu när ni får mer plats att gräva.
  Har ni redan färdiga planer för detta nya hörn?

  SvaraRadera
 3. Ni gissar rätt båda två. Visst är det bonnlurken som spökar i spalterna och visst hoppas vi kunna göra växtsamlingen ännu större. Problemet är bara att vi redan har flera hundra lignoser som står och väntar på och kring farstubron. Man kan därför betrakta de nya landvinningarna som redan fulltecknade. Hmm det där med utåtkrypande häckar låter kanske inte så dumt... Fast får åkern ligga i träda ett år till kan vi nästan med säkerhet slå fast att rotskott av poppel och plommon gör jobbet åt oss. Det blir svårt att plöja den åkern sedan.

  SvaraRadera
 4. Hatten (om-jag-hade-någon) av för den snitsiga rubriken!!
  Och ett fantastiskt fint staket kommer det att bli.

  SvaraRadera
 5. Hej! Om man vill göra ett zorn staket själv hur gör man då? Alltså några särskilda " pinnar" som är lämpliga? Har mycket hassel på min tomt och kommer nog åt lite ask. Hm... har aldrig förr behövt staket men nu behöver både kolonilott och en del av en trädgård staket och detta var snyggt. Har innan kollat på att köpa färdigt kastanjestaket. Mvh Jessica

  SvaraRadera