tisdag 21 juni 2011

Arboarkticer i österled – igen

För snart två år sedan genomförde arboarkticerna en sällsynt lyckad trädgårdsexkursion till det stolta Helsingfors. Vi vet att vår text om detta gladde många Finlandsvänner och flera av dem har vi fortfarande kvar som läsare har vi noterat. KUL!

Nu är det dags för våra finska fränder att sträcka på sig igen, ety vi har genomfört en ny forskningsexpedition till vårt östra broderland – denna gång till den europeiska kulturhuvudstaden Åbo – men med samma succéartade resultat som för Helsingforsresan. Eftersom vi hade tre hela dagar till vårt förfogande hann vi med en hel del sevärt i och kring den gamla biskops- och universitetsstaden. Det gör att vi här får begränsa oss till att berätta om resans tre top spots.

Åbo domkyrka, där bland annat Karin Månsdotter ligger begravd

Intill Finlands största ekskog på ön Runsala, ett kort stycke utanför staden, ligger den botaniska trädgården. Den är visserligen inte lika stor som sin namne i Helsingfors, men väl så sevärd. Utöver de sedvanliga exoterna finns här också flera arter som man är ensamma om i Norden. Trädgården känns också betydligt mer lekfull än man är van vid i dessa sammanhang och har i stor utsträckning även karaktären av försöksstation och mycket inspirerande experimentverkstad.

Vy i Botaniska trädgården i Åbo

En av orsakerna till trädgårdens särart torde vara den före detta överträdgårdsmästaren Arvo Kasvis förtjänst. Arvo, som är otroligt kunnig och en verklig rikskändis i Finland, är allt igenom okonventionell och full av infall. Närmast kan han beskrivas som något så intressant som en korsning mellan Maj-Lis Pettersson och Peter Wahlbeck. Att få förmånen att guidas i trädgården av just Arvo gjorde inte besöket mindre oförglömligt. Tyvärr kom Arvo på mitt under guidningen att han ju skulle sända radio från växthuset, varför guidningen blev kortare än vi hade önskat.

Arvo Kasvi svarar på lyssnarnas trädgårdsfrågor

Utanför Åbos grannstad Nådendal ligger de finska presidenternas sommarbostad Gullranda. Vare sig Harpsund eller öländska Solliden har riktigt fått oss att tända till, men det här var något annat. Och ändå är det inte nedlusat av växter som i sig är intressanta. Gullrandas förtjänst ligger i stället i de storslagna vyerna i kombination med utsökt finsk design. Som ett mellanting mellan Versailles och Millesgården. Sätt ungarna i Mumindalen och åk själva på en guidning i Gullranda. Ni kommer inte att bli besvikna.

Gullranda - ett finländskt Versailles

Maffig allé av pelarpopplar

Vår tredje top spot är svårare att besöka. Det tillhör ovanligheterna att den finska finansmannen Nalle Wahlroos öppnar sitt lantställe Åminne herrgård, fem mil från Åbo, för besökare. Tack vare unika kontakter fick vi nu den sällsynta möjligheten.

Åminne herrgård

Runt den vackra herrgården, ursprungligen uppförd åt den finska nationalhjälten Gustaf Mauritz Armfelt, har Wahlroos plöjt ner en stor påse pengar av sin förvisso ansenliga förmögenhet för att återställa den engelska trädgården i ursprungligt skick. Det är bara att slå fast att han lyckats.

Ett av flera vackra hus i den engelska parken

Ingenstans har vi någonsin sett ett bättre exempel på den gustavianska parkestetiken. Hagaparken, som vi tidigare vurmat för, kan slänga sig i väggen. Synd att inte alla kan åka hit för ett studiebesök och själva kan få uppleva det med egna ögon.

Men det här ekotemplet blev nästan vår favorit

4 kommentarer:

 1. Tack för denna förtjusande rundtur på platser jag aldrig ens varit i närheten av! Fantastiskt!

  Undrar om det skulle göra sig med pelarpopplar i den småländska skogen? Vackra är de i alla fall och nog skulle det kunna bli lite charmigt?

  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Menar du att du aldrig varit i Finland??!
  Då har du lite kvar att göra. :-)

  Pelarpoppel är ett av de få träd vi stött på men ändå inte själva skaffat. Vi tror möjligen de gör sig bättre i sammanhang som Gullranda än som solitärer på en redan överfull tomt i Norduppland.

  SvaraRadera
 3. Grattis till besöket på Åminne gård! Ett mål som vi missat fastän vi bor nära och bott riktigt nära.

  /Vincent

  SvaraRadera
 4. Jo, det var någonting att skriva hem om det. Kul med lite röster från Finland föresten. Ni brukar vara så himla lågmälda och tystlåtna i det här forumet annars. 63:e breddgraden! Herre gud! Det är ju värre än här! Trodde knappt det kunde bli det.

  SvaraRadera