Vi var visst lite väl snara härom sistens med att döma ut djurlivet på Madeira. Faktum är att det är rikligare än man först kan tro. Ja, till och med så ymnigt att vi fick med oss några arter hem.
När vi skulle plantera om den här Madeira-järneken (Ilex perado maderensis), som vi inhandlat av en liten gumma i saluhallen i Funchal, dök en sällsynt stor och fly förbaskad Madeira-daggmask upp ur jordklumpen. Till saken hör att den arboarkticer som ombesörjde omplanteringen har daggmaskfobi (vilket onekligen är opraktiskt i kombination med ett brinnande trädgårdsintresse) – varför masken utan vidare åtgärd fick följa med ned även i den nya krukan.
Madeira-järnek
En närmare titt på järneken avslöjade vidare att masken inte var det enda oönskade djur som liftat norrut med plantan. Trots sitt taggiga och till synes ogästvänliga yttre förefaller tyvärr hela järnekseländet nedlusat med madeiriska sköldlöss. Gäuck!!
Madeira-sköldlöss
Men vi har glada nyheter också. Nu har de första frösådderna från Madeira börjat gro. Först ut var några mimosor, följt av någon baljväxt vi ännu inte identifierat. Men så idag visade sig också den första äkta höghöjdskastanjen ovan jord. Bra bra. Fortsätt på det viset.
Nu äntligen ovan jord - äkta kastanj från Eira do Serrado
Gäuck!! För att citera välkänd arboarkticer.. ;) Sköldlöss gillar vi inte! Däremot ser det finfint ut med lilla kastanjeskottet. :) Trevligt, trevligt!
SvaraRaderaDet är väl första gången turistströmmen Sverige-Madeira gått åt omvänt håll. Man kan tänka sig att lössen klagar på vädret på vykortet hem (och på det konstiga språket, "gäuck" har väl knappast latinskt påbrå?)
SvaraRaderaTror du har alldeles rätt Nilla och nu ska de avantgardistiska turisterna få smaka på lite äkta norduppländsk gästfrihet. Daggmasken, som påstår att han heter António, ska sättas i arbete i trädgården så fort tjälen lenat. Sköldlössen ska i stället få smaka på den lokala spriten "Fuling" (lika delar rödsprit, grönsåpa och Pyrex). Amigos da Saúde!
SvaraRaderaHärliga sådder och synnerligen ohärliga löss! Skadeglatt kan man ju konstatera att de lär få vad de tål, både svenskt klimat och arboartiskt "gästfrihet";) Överlev den kombon, det madeiralöss som kan!
SvaraRadera