måndag 14 mars 2011

Den botaniska smältdegeln

En helt vanlig dag i Funchal

Någon har räknat ut att Madeira med sin bördiga vulkanmylla och en perfekt mix av sol och regn året runt, är den plats på jorden där flest antal växtarter går att odla med framgång. Det må vara hur det vill med den saken, men visst tycks all världens tropiska växter trivas utmärkt i och runt huvudorten Funchal, växter som vi ofta känner igen hemifrån som krukväxter. I det svalare klimatet högre upp i de branta bergen hittar man i stället åtskilliga växter som man också finner i vår egen natur och trädgård.

De jättelika ätliga frukterna på en vanlig monstera

Vad som är helt säkert är i alla fall att öns läge, i egenskap av viktig utpost mellan den nya och den gamla världen, lett till att upptäcktsresande medfört exoter hit av en sällan skådad mångfald. Växter som normalt hittas i tempererade medelhavsklimat i Nordamerika, Sydafrika och Australien trivs till och med lite för bra och blir ofta invasiva ogräs. Douglastallar, mimosor och olika eucalyptussorter är bara några exempel.

Eucalyptus och mimosa förfular landskapet ;-D

Så länge man håller sig till sådana växter kan man med gott samvete samla frö och gräva upp hur många plantor man vill på ön, vars liberala allemansrätt med råge överträffar den svenska. Faktisk är det så att dessa handlingar rent av uppmuntras av myndigheterna som försöker bekämpa de införda hoten mot de skyddade endemiska arterna på ön. Har man ingen egen spade står lokalbefolkningen ofta utmed de så kallade levadorna (öns sinnrika bevattningskanaler) och säljer växter som de krukat i avklippta PET-flaskor.

Typisk levadabild

Engelska turister beundrar blommande ogräs - i detta fall acacia

Mer ogräs - australisk trädormbunke...

...men eftersom den är så här dekorativ i närbild...

...så kunde vi inte låta bli att köpa med oss ett eget ex hem.

8 kommentarer:

  1. Tack för en liten virtuell resa! Trädormbunke, det hade jag också köpt, de är fascinerande. ha det fint/Sophia

    SvaraRadera
  2. Jamen visst är de.
    Sedan återstår förstås att se om det kommer upp någonting ur rotknippet vi köpte av en inföding i lagerskogen. Ärligt talat tycker vi att roten kändes väldigt torr - men å andra sidan kostade den bara fyra euro, värt att chansa tycker vi.

    SvaraRadera
  3. Underbart. Här har just första maskrosen slagit ut. Suck, det är skillnad på ogräs och ogräs!

    SvaraRadera
  4. Det finns maskrosor på Madeira också.
    Trädmaskrosor - upp till tio meter höga!!!

    SvaraRadera
  5. Australisk trädormbunke, den ser ju helt underbar ut. Och den kan alltså odlas i kruka utan vidhängande träd?

    SvaraRadera
  6. Eh,ja alltså...
    På sikt kommer det ju förhoppningsvis upp en stam ur spretet i krukan. När trädormbunkarna är så här små har de inte mycket till stam - men de växer betydligt snabbare än andra träd har vi förstått. Bara den nu har liv i sig, som sagt är vi inte helt säkra på det.

    SvaraRadera
  7. Det finns ett ställe i England som heter The Eden Project. Ett gigantiskt växthus med flera olika klimatzoner, där hela världens olika odlingsklimat ska efterliknas. Ni har inte funderat på något liknande i norra Uppland?

    SvaraRadera
  8. Jo det skulle allt smaka det:
    Norduppland - Sveriges Cornwall!
    Nja, men vistt har vi då och då funderat på en större tomt... och ett växthus... eller två...

    SvaraRadera