tisdag 25 januari 2011

Ingen björntjänst av Byggtjänst

Det slog oss just att det var länge sedan vi tipsade om någonting läsvärt. De som bara känner oss flyktigt kanske tror att vi uteslutande förkovrar oss i Nordisk Familjebok och inbundna mellankrigsårgångar av Hemmets Vecko-Tidning. Så är det nu inte riktigt. Utöver Din Del Tierp-Östhammar kan vi utan vidare erinra oss minst en handfull modernare boktitlar i vår ägo.

En av dem, och kanske den vi bläddrar i mest frekvent (t.ex. betydligt oftare än Din Del Tierp-Östhammar) är den svenska uppslagsboken Lövträd och Buskar från 1983.

Magnus Opus à la Alnarpslektor Gunnar Nilsson

–Jaha, det låter ju piggt och fräscht, tänker ni nu.
Men faktum är att detta verk, som lite otippat är utgivet av Svensk Byggtjänst, måste ha varit rejält före sin tid. Fortfarande, så här nära 30 år efter utgivningen, är det inte många lövbärande lignoser, vilka går att odla i vårt land, som boken utelämnar i sin alfabetiskt ordnade presentation på nära 300 sidor. Och boken inte bara nämner dem och alla dess viktigaste egenskaper, merparten av dem finns också återgivna genom utsökta illustrationer.
 
Parthenocissus, Phellodendron och Philadelphus

Vi menar verkligen allvar när vi påstår att det här är en bok som borde finnas i alla trädgårdsinnehavares hem. Tyvärr är den hart när omöjlig att få tag på, och när den sällsynt dyker upp på något antikvariat betingar den också höga priser. Men det kan inte hjälpas – skulle ni någon gång springa på ett exemplar – köp det! Ni kommer inte att ångra er.

4 kommentarer:

 1. 500 kalla på Bokbörsen, eller ungefär 2 kronor sidan!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Det var ett ganska bra pris - slå till!
  Jag tror vi gav 600 för vårt ex.

  SvaraRadera
 3. Har ett ärvt exemplar - jag kan bara hålla med - den är väldigt bra!

  SvaraRadera
 4. Låter som en väldigt bra bok, ser även bra ut i upplägget.
  Ska absolut hålla koll!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera