fredag 19 december 2008

Apis och Gapis

Apträdet, Araucaria araucana, har länge hört till våra favoritträd, och numer finns i vår ägo inte mindre än två stycken av detta mycket speciella barrträd, som även är Chiles nationalträd. Apträdet kallas ibland även brödgran eller apskräcksträd (det senare helt felaktigt, eftersom apskräcksträdet är ett helt annat, afrikanskt träd). På engelska heter apträdet Monkey Puzzle Tree, vilket enligt skrönan kommer sig av en kommentar fälld av en fascinerad engelsk betraktare: "It would puzzle a monkey to climb that". Och ja, nog skulle det göra ruggigt ont att klättra på de otroligt vassa, stora och flata barren som täcker trädets grenar.

Våra egna exemplar, Apis och Gapis, daltar vi fortfarande med, och övervintar inomhus. På sommaren står de på farstukvisten och busar med klåfingriga besökare.


Apis och Gapis vinterposerar

Apis, som är inhandlad för ett astronomiskt antal pund på Kew Gardens, har på det stora hela anpassat sig väl, men är noggrann med sitt eftermiddagste och saknar ibland cricket. Gapis är fyndad på en skräphög på en plantskola i Norrköping och är en skränig fotbollskille med dålig humor.

Trots olika bakgrunder delar Apis och Gapis musiksmak. De gnolar gärna på The Monkees tillsammans - funkar lika bra på Ascot som på Mantorp: http://www.youtube.com/watch?v=RqdBi7E_nL0

Gapis, i egenskap av störst, billigast och mest streetwise, kommer i vår att testas på friland på Åsen bredvid mammutträdet. Huruvida det kommer att fungera är en bra fråga. Enligt litteraturen är apträdet dåligt härdig och dessutom känsligt för vinterfukt. Dock frodas de tydligen både på Norges västkust och i norra Skottland, och det är knappast att betrakta som torrmarker.

Den som vill se ett ovanligt vackert apträd ska besöka De Badande Wännernas Trädgård i Wisby, där det finns en riktig skönhet precis vid den södra ingången.Gutnisk skönhet

2 kommentarer:

  1. Vad härligt skrivet! Hur mår Apis och Gapis i år?? Har själv skaffat ett exemplar (får väl döpas till Rapis?) och tänker göra ett försök att övervintra den i en kruka i garaget (max 8 grader) med extra ljus. Har zon 2-3, men vågar inte chansa att ha den ute i det fria ännu.

    SvaraRadera
  2. Hej Leena!
    Apis mår fortfarande bra och bärs fortfarande in och ut från vinterförvaringen varje vår och höst. Gapis däremot blev frystorkad redan första vårvintern på friland. Nu har vi emellertid just planterat ut en ny liten kille - Lillapis - på friland, fast denna gång i mer skyddat läge i ett skuggigt stenparti. I Stockholmstrakten, i Tullinge, känner vi till två brödgranar som nu nu klarat vintrar på friland så nog finns det hopp för dig i zon 2-3.
    /A

    SvaraRadera