tisdag 16 september 2014

Katalpaår

Sablar vilken sommar, och himlars vilken höst. Varför ska man behöva stänga in sig på en arbetsplats i veckorna? Det blir ju ingen tid till vara i trädgården, än mindre till att skriva blogginlägg. Samtidigt har vi så sjukt mycket att visa och berätta om att det bara blir löjligt. Men någonstans och någon gång måste vi ju börja så vi börjar här och nu. 

Det är inte bara rosorna som frodats i år. Precis som vi förutspådde i fjol har katalporna blommat som besatta. Vi har nämligen redan tidigare noterat ett samband mellan blomning och hur fin föregående sommar var, och fjolårets sommar var som bekant lång och varm. Hur galen kommer då inte nästa års katalpablomning att bli, undrar vän av ordning? Myten att katalpor blommar på fjolårsved kan vi däremot sticka hål på en gång för alla. Därför gör det inte ett skvatt om vintern fryser tillbaka träden. De blommar lika bra på årstillväxten.

Ja, inte bara blommar förresten. I år har vi för första gången även fått katalpabönor. Det är den härdigaste av dem, den gemena hydridkatalpan som står fullkomligt nedlusad av fröskidor.

Hybridkatalpa med fröskidor

Roligt i år är också att vissa katalpor blommar för första gången. Extra spända har vi länge varit på att få se den manchuriska dvärgkatalpan, Catalpa bungeii, slå ut sina förväntat gula blommor. Tyvärr har trädet stått och stampat så länge nu att vi betvivlar att vi hinner få uppleva detta underverk i år. Blommorna hann slå ut precis så mycket att man han ana det gula. Då kom hösten och blomknopparna börjar nu skrumpna ihop en efter en i den svala och daggstinna morgonluften. Vi hoppas på bättre tur nästa år.

Den manchuriska dvärgkatalpan hann inte riktigt fram men bra nära

Men vilken kompensation vi fick för denna besvikelse! I helgen upptäckte vi till slut att även Satchmo - vårt äldsta, kinkigaste och mest omskrivna äkta trumpetträd, Catalpa bignonioides, lyckats göra frukt för första gången! Visserligen är det bara två fröskidor - men ändå. KUL!!!

Även Satchmo har till slut visat sig fruktbar hos oss i zon 4

1 kommentar:

  1. Kul. Blir spännande att se om de där bönskidorna innehåller moget frö.

    SvaraRadera