måndag 22 september 2014

Skäggis

Det påstods högt och brett att sommaren skulle ta slut nu i helgen. Möjligen fick förståsigpåarna rätt för på söndagseftermiddagen sjönk temperaturen nästan tio grader och det började att regna rejält. Och det var första gången på länge. 

Som bekant brukar vi kokettera med hur torrt vi har det, men något torrare än i år har vi aldrig upplevt. Det sägs ju att man måste vattna på allt nyplanterat såvida det inte regnat 30 mm under den gångna veckan. Denna regnmängd är lång ifrån vad vi SAMMANTAGET fått i nederbördsmängd sedan midsommar. 19 mm är vad vi fått, samtidigt som kvicksilvret toppade på 30-34 plusgrader i nästan tre veckor i streck när det var som värst. Dessa dagar var det inte ens meningsfullt att fylla regntunnan med brunnsvatten eftersom det avdunstade ungefär en vattenkanna under varje badutflykt vi gjorde. Mot slutet gav vi upp själva vattnandet också. Det kändes bara plågsamt att ge vissa växter en knappt livsuppehållande insats. Trots att vi kämpade in i det längsta dog uppskattningsvis cirka 100 träd av torka denna sommar. Tur att vi har några att ta av.

Tyvärr var det särskilt många av våra tyska vänner, inhandlade i Hamburgstrakten i september ifjol, som inte förstod att uppskatta torkan. T.ex. är det nästan inget liv längre i den hängande dammsumpcypressen, Taxodium ascendens 'Nutans', som hade klarat både vintern och vårfrosten så galant.

Den gulbrokiga skäggbusken, Caryopteris x clandoniensis 'Sommer Sorbet', däremot tillhör vinnarna denna sommar. Torkan och hettan har uppenbarligen inte gjort någon skada - snarare tvärtom, om man ska döma av blomningen som nu står för dörren.

Caryopteris x clandoniensis 'Sommer Sorbet'...

Det kan vara på sin plats att påpeka att skäggbuskar i allmänhet, och gulbrokiga sådana i synnerhet, näppeligen anses härdiga i Norduppland. Den är för övrigt inte speciellt härdig i Hamburg heller. Men nu gör det ingenting för precis som tyskarna också gör kan man klippa ner busken ända till marken varpå den snällt kommer igen sedan och som synes till och med hinner blomma. Åtminstone en torr och het sommar som den här.

...börjar blomma nu, när sommaren påstås vara över

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar