måndag 14 juli 2014

Rosår

Arboarkticerna brukar nästan kokettera med hur lite de gillar rosor. Magnolior, rosor och rhododendron är det enda vi inte samlar på brukar vi säga. Likt förbenat har det ändå kommit in ett drygt 40-tal rosor i trädgården, trots att vi alltså försökt freda oss från dessa besvärliga, skräpiga och kraftigt överskattade fluffmonster.

Okej, vi kan ställa upp på att man måste ha alla utpräglade nyttorosor i samlingarna. En örtagård utan apotekarros, oljeros och konditorros är inte mycket att ha. Någon bra nyponros måste förstås också till. Och några till.

 Konditorros (Rosa gallica 'Conditorum')

Sedan finns det förstås en massa kulturhistoriskt intressanta rosor som man bara måste ha. En samlarträdgård är i ärlighetens namn inte fullkomlig utan en Rosa mundi, en Gudhemsros och några av de mest namnkunniga damascenarosorna. Och några till.

 Rosa damascena 'Mme Hardy'

Sedan måste förstås kuriosakabinettet ha sin beskärda del. Djävulsros, igelkottsros och vingros är väl sedda invånare där. Allra roligast är det förstås när någon ros som dessutom är kulturhistoriskt intressant, som den här Nuits de Young-rosen, visar sig vara ett verkligt freak med konstigt växtsätt. Och några till.

Rosa centifolia 'Nuits de Young'


Hmm... sa vi förresten att vi funderar på att anlägga ett rosarium på semestern???

6 kommentarer:

 1. Snygga rosor! Men visst, rosor kanske inte är så där jättespännande, i alla fall inte de som bara korsats fram för att vara pompösa, men de med sin egen historia bör ju finnas i en samlarträdgård.

  Jag gillar nog inte heller rosor så värst, dessutom så har de ju taggar.

  Ha det gott, lycka till med rosariet.

  SvaraRadera
 2. Ja, fast det konstiga är att taggar och sylvassa blad gillar vi ju annars. Ju större, fler och mer hotfulla, desto bättre. Finns det något mer hjärtknipande en en liten brödgran eller oplopanax eller en hemiptelea som låtsas vara tuff och säger "jag är jättefarlig jag".
  Taggar på rosor är ju bara besvärligt och onödigt.

  SvaraRadera
 3. Kära trädkramare! Nu har jag promotat er blogg i en mindre (hemlig grupp) på Facebook.

  /Marit (fortfarande inte i närheten med av er mängd av träd i trädgården ((numera över 40 stycken)) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hette det sa du?
   Facebook??
   Nä, nån sån har vi inte.
   Vilken zon går de i?

   Radera
 4. Två månader nu, är det inte dags för uppdatering snart? Några färgglada löv eller kul bär kanske.

  SvaraRadera