tisdag 24 juni 2014

Lyst för det spektakulära

Visst! Nu har det vänt, som alla hobbycyniker är snara med att påpeka. Men det är mycket kvar än. Ja, faktiskt har sommaren knappt ens börjat. Vi ska bara se till att få lite välbehövligt regn och svalka, innan vi kopplar på den riktiga sommaren i augusti och september. I väntan på detta tar vi en trädgårdstur och tittar på fyra favoriter.

Den rödbladiga äkta valnöten har vi redan nämnt, men vi visade aldrig någon bild på de ludna nötterna. Voila - här kommer en sådan bild.

Ovanligt fertil rödbladig äkta valnöt. Tonårsgraviditet?

På Åsen, som vi sällan visar bilder ifrån, finns en hel hoper attraktiva björkar med olika färger, former och växtsätt. Just nu finns det dock ingenting som slår sockerbjörkens (Betula lenta) jättelika fröställningar - lika stora som en arboarktisk tumme.

Sockerbjörken (eller körsbärsbjörken, som vissa föredrar att kalla den) har 
spektakulära fröställningar

Den turkiska lönnen, Acer cappadocicum 'Aureum', är överraskande härdig och har blivit en riktig favorit. De nyutslagna lövens röda brätten är nästan onaturligt snygga.

Acer cappadocicum 'Aureum' på midsommarafton 2014

Men vi har sparat det bästa till sist - i tuff konkurrens har vi utsett detta till årets inköp så här långt. Det kinesiska tulpanträdet gör ingen besviken. Ännu djärvare bladform än de vanliga tulpanträden och attans vilken läcker färg de har i början av sin karriär. Ja, de funkar bra senare också. Rekommenderas varmt!

Kinesiskt tulpanträd (Liriodendron chinense)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar