söndag 29 december 2013

Vid världens ände

Såhär mitt bland de sista darrande dygnen av det år vi snart levt med i ett helt solvarv, begav vi oss till världens ände. 

Världens ände ligger där Uppland tar slut. 

För att komma dit måste man utrusta sig med stort mod, och vara beredd på strapatser.

Först måste man ta sig igenom en skog. Och det är ingen vanlig skog. I dagsljus kan den se oförarglig ut, men den som vet ser att stubbarna bara sover. I den här skogen ska man inte dröja sig kvar när skuggorna börjar bli långa - men den som ändå gör det, får se trollen i stubbarna vakna.

Fasansfullt troll

Ännu mer fasaväckande troll

Vi tog oss genom skogen, men ännu var prövningarna inte slut. För att komma till världens ände måste man passera de brinnande fälten. På avstånd kanske det inte ser så farligt ut...

Det brinner i skogsbrynet, borta vid udden.

...men den oförståndige som strävar vidare hamnar i ett eldhav!

Lågor!
 
Se hur lågorna slickar grenarna!

Men de tappra arboarkticerna med sin list och sitt mod övervann naturligvis alla prövningar, och se! Till världens ände kom vi! 

Vid civilisationens yttersta utpost 

Vad som finns bortanför världens ände får man läsa om i sagorna (eller så tittar man i en kartbok och konstaterar att det är Gästrikland).  

4 kommentarer:

 1. Sagolika bilder från gränsen mot Gästrikland (var det nu än är?), men det där med 'världens ände' måste ni nog ompröva.
  Har ni aldrig varit i trakterna av vår by?

  Ha ett gott slut på året, och ett Gott Nytt 2014.

  SvaraRadera
 2. Billudden heter det allra sista av Uppsalaåsen som löper ut som en nordlig spets på Uppland. Här finns bland annat Europas största havtornssnår. Ett gott slut helt enkelt! Men också slutet på världen som vi känner den. Ditt rike Hans, är icke av denna världen.

  SvaraRadera
 3. Så långt bort har jag aldrig vågat mig! Bären ser goda och lockande ut men säkrast att stanna här hemma i trollskogen som jag känner väl och vet var farorna lurar..;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Full förståelse för detta kloka beslut. Det är ju ogärna man vill ge sig av utsocknes. Trollen hemmavid vet man ju hur man tampas med. Annat kan det vara med oknyttet annorstädes.

  SvaraRadera