tisdag 7 januari 2014

Tröttsam medierapportering

Egentligen borde man väl vara odelat positiv till den gröna sköna vintern som gjort att vi redan ligger flera veckor före i vårbruket. Likväl kan vi inte tycka annat än att det är lite påfrestande hur mediena varje gång snön uteblir slår på stora trumman  och basunerar ut att detta är någonting HELT unikt som nästan aldrig har inträffat tidigare. Hade man inte haft den senaste vargavintern i så färskt minne skulle medierna väl dessutom ha tagit mildvädret som ett bevis för växthuseffekten. Nu passar man sig åtminstone för det.

Att rosor blommar och koltrastarna sjunger vintern igenom är inte ovanligt ens här norr om Mälaren. Att hästhov och snödroppar sticker upp redan runt årsskiftet sker varje gång som vädret tillåter det. De mångtaliga rapporterna om blommande körsbär så här års beror däremot i allmänhet på journalisternas okritiska förhållningssätt och folks okunskap om hur hybridkejsarolvon ser ut. 

Därför var det med stor skepsis som vi på trettondagen mottog uppgifterna om att de berömda körsbärsträden i Kungsträdgården i Stockholm blommade. Fejkade blommor inköpta i någon asiatisk livsmedelsaffär tänkte vi, men skickade i alla fall iväg en (tyvärr kameralös) spejare ner på stan i Stockholm. Och döm om vår förvåning när uppgifterna visade sig stämma. Jo, det var visserligen bara åtta blommor på några lågt sittande grenar på ett enda träd, men i det skyddade läget och med hjälp att strålkastarljuset från skridskobanan var det verkligen riktiga blommor det handlade om. Ur led är tiden!

 Eftersom vår spejare saknade kamera har vi lånat en bild från Expressens
Facebooksida. Den är ju, som ni ser, inget vidare så vi lovar att lämna tillbaka 
den så fort vi hinner.

Något så spektakulärt kan inte vi i Arboarkticum själva erbjuda. Här är vi i stället glada över att den vita tibasten är på väg att slå ut:

 Den vita tibasten är bara timmar från att slå ut sin första knopp

Och trilliumknopparna är mer än lovligt vakna för att vara i början av januari:

 Treblad på ingång nästan ett halvår för tidigt

Men märkligast av allt är kanske att vi har blommande solrosor just nu. Visserligen inomhus men ändå. Det mest sannolika är väl att det är vår trädgårdsmedhjälpare Dennis som planterade dem i höstas när krukorna ännu stod ute i trädgården. 

En blomma till våra läsare

God fortsättning, önskar arboarkticerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar