måndag 16 september 2013

Långt ifrån allt om trädgård

I detta inlägg hade arboarkticerna egentligen tänkt skriva om en av sina största tallar, tillika en av sina absoluta favoritditon, Banks tall, Pinus banksiana, och dess märkliga kottar, vilka ibland växer direkt på stammen, som om vore det nån slags larvig lärk.

 Bankskotte 1...

 ...och bankskotte 2

Men så noterade vi att vi det senaste dygnet haft mer än dubbelt så många besökare på hemsidan som hur det brukar se ut så här års. Vi insåg ganska snart vad det handlade om. 

Arboarkticer är skygga varelser som ogillar allt för mycket uppmärksamhet. Därför är det ganska sällan de släpper in någon förutom den allra närmsta nördkretsen i sin trädgård. Antingen bröt man mot den regeln i helgen eller också håller nördkretsen långsamt på att utökas, ty i söndags gästades samlarträdgården av nya gäster. Två yttersta höviska, belevade och kunniga damer, ända från Uppsala, hedrade oss med sin närvaro - ett besök som verkligen gav mersmak. Jättekul! 

Den ökande trafiken på hemsidan hänger med stor sannolikhet samman med att en av dessa damer senare på dagen skrev ett inlägg om besöket på ett forum som heter Allt om trädgård, och vilket vi själva normalt inte begagnar oss av.  http://www.alltomtradgard.se/forum/tradgard/tradgardsforum/harligt-inspirerande-besok-pa-arboarkticum-211400. Av kommentarerna från läsarkretsen där förstod vi att det önskades bilder på vår klippträdgård och den exotiska baksidessamlingen. Då damerna själva gick bet på dessa punkter vill vi räcka en hjälpande hand.

 Så här ser klippträdgården ut just nu i väntan på ytterligare expansion

 Och så här ser baksidan ut just nu. Två olika kejsarträd i förgrunden,
äkta valnöt, kastanj, tulpanträd och några mindre katalpor i bakgrunden.

 Och så nestorn i sällskapet; Satchmo, vår C. bignonioides,
i år med en tillväxt på nästan 3,5 meter

Fast de här grejerna känns det som vi skriver om jämt ju. Själva gläds vi just nu mer över att vår enda slånbärsbuske, planterad för cirka tio år sedan, äntligen har börjat ge frukt. Voila! Just igår hittade vi det första och hittills enda slånbäret. Hämta ginen! Här vankas likör!

Något skral men dock likörkrydda

4 kommentarer:

  1. Hoppas likören smakar bra, nu då ni får fira att er fina trädgård får lite mer uppmärksamhet än vanligt
    Tack för att ni visar fler bilder här, och Pinus banksiana kan stolt stå i rampljuset i detta inlägg, (trots Allt om trädgård) Vilken häftig kotte!
    Är månne denna tall något att drömma om för en norrlänning, eller är det en vekling som ni ändå lyckas lura till överlevnad i zon 4?

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  2. Visst kan du ha en bankstall, Hans. Dess naturliga utbredningsområde är Kanadas inland, öster om Klippiga bergen från Northwest Territories till Nova Scotia. Ska vi gissa att det finns svensk zon 8 i det området? Säkert!
    Problemet är väl bara att få tag på en. Vi har aldrig sett någon annan än den här till salu, som vi köpte av Peter Korn en gång för cirka fem år sedan. Får vi någon gång småplantor lovar vi dock att skicka!

    SvaraRadera
  3. Enligt en bok jag har är pinus banksiana härdig till zon 7 och det kan säkert sträckas till zon 8 om man planterar vindskyddat. Tydligen den tall som naturligt går längst norrut på den amerikanska kontinenten. Dock kan vår svenska tall planteras ännu lite längre upp men det är ju också den tall som växer nordligast i värden.

    SvaraRadera
  4. Tack för info Kalle.
    Påläst som alltid.

    SvaraRadera