tisdag 30 augusti 2011

Västgötskt husmorstips

Det har varit en konstig sommar med alldeles för stort fokus på dålig grannsämja och friska träd som plötsligt dör. Fortfarande tyder dock ingenting på att de senaste dunkfynden kan knytas till något sabotage. Kanske är det, som en av våra läsare var inne på, bara frågan om ett fånigt hot. Avlägsnandet av träd är likväl temat för dagen. Igår var det nämligen Hans-dagen och enligt en folklig uppfattning från Västergötland är det just den 29 augusti som man ska fälla aspar för att slippa telningar.

Nere i det hörn vid infarten som vi sällan visar, i den ännu så länge oröjda delen av Nedre pinetet, växte fram till igår fyra hyfsat stora aspar. Efter flera års misslyckanden med att ringbarka bort dessa aspar var vi beredda att testa denna västsvenska visdom. Tidpunkten var också ovanligt väl vald medan träden fortfarande kunde falla ut på den obrukade åkern, innan det nya staketet slutgiltigt är på plats.

Ett sällan visat ovårdat hörn av Nedre pinetet (Lunden i bakgrunden)

Närmare titt på högstubben mitt på förra bilden

Annan högstubbe sedd från andra hållet (med Skogen i bakgrunden)

Nu är de bångstyriga asparna alltså väck och kvar är i stället bara tre högstubbar, tänkta att kläs in i vildvin och murgröna. Om husmorsknepet verkligen fungerar återstår dock att se. Nu ska här röjas och göras plats för ännu fler konstiga granar som försurar och fördunklar tillvaron för alla som hatar träd.

4 kommentarer:

 1. Hej. Vad roligt att få lära lite nytt om när aspar ska fällas. Skrock ska man inte förakta, det har ofta sitt ursprung i kunskap som människor skaffat sig under decennier.
  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
 2. Jomenvisst är det så.
  Även om vi kanske anar att Fatimadagen (28/8) eller Albertdagen (30/8) skulle funka minst lika bra. ;-)

  SvaraRadera
 3. hm... det där med telningar har jag en fundering kring! Menar ni att man kan förlusta sig denna dag utan att tänka på konsekvensen. Jag menar förr hade man ju inte piller för allt :)
  Äh.. ibland vandrar hjärnan iväg på en egen stig som allt för ofta slutar tvärt, haha..
  /ingela

  SvaraRadera
 4. Tja, vad ska man säga?
  Vissa tänker tydligen bara på nöjen...
  ;-)

  SvaraRadera