onsdag 20 april 2011

Två bildgåtor

Det är inte bara de exotiska träden som är sevärda så här års. Vi tycker att våra fantastiska inhemska lignoser får alldeles för lite uppmärksamhet på landets trädgårdsbloggar. Vet ni förresten vad det är för träd som har en så här gul och vacker stam?


Gul stam med flammor i orange

Nä, vi tänkte just det. Och ändå är det här, enligt vårt förmenande, vårt kanske mest underskattade inhemska prydnadsträd. Om vi kompletterar med det just pågående bladutspringet då? Ser ni nu då?


Lika läckert som någonting i konditorsdisken

Nä, vi vet. Det är inte lätt att se ändå. Men om man koncentrerar sig på honaxen i bakgrunden är det lite lättare. De här alltså:

Och här ska det bli kottar till hösten

Jomenvisst. Och hade vi visat de gula hanhängena hade det nästan blivit för lätt. Det är alltså en vanlig gråal som är så här tjusig just nu. Ja, alldeles vanligt är inte det här exemplaret förstås eftersom det är köpt på Zetas handelsträdgård som en flikbladig gråal (Alnus incana 'laciniata') - fast flikbladig var hon alltså inte, men vad gör väl det. Vi tycker om henne ändå.

Men vi tar väl en bildgåta till. Alla som vet vad det här är räcker upp en hand!

Klasar av rosa lösläppar

Nä, inte heller det är lätt att veta om man inte sett dem förut. Men om vi avslöjar att det är blommorna på de här hanhängerna så kanske det är lättare att gissa?

Fyra gråluddiga korvar med rosa inslag

Jodå, mycket riktigt. Det är ju vanlig asp som är så här sevärd just nu. Och inte vilken asp som helst utan den kusliga ringbarkade zombie-aspen som vi skrivit om vid upprepade tillfällen, eftersom den vägrar dö. Tidigare har vi benämnt trädet som Fru Asp, men det är alltså som ni nu alla ser fel. Herr Asp är det alltså. Honasparna har helt andra hängen. Just nu gör Herr Asp ett extra kusligt men ganska fascinerande intryck, helt översållad av dessa silverskimrande korvar, med den i övrigt nakna aspdungen som fond. Som taget direkt ur någon ond men vacker saga. Kanske dags att ringa Tim Burton i alla fall?

Tusen och åter tusen effektfulla hanhängen - Scarrry!

3 kommentarer:

 1. Mmm, godis för en närbildsälskare.  Ps. Erkänner skamset att jag inte ens tänkt tanken att närplåta asphängen. Har en lite spänd relation till aspar.

  SvaraRadera
 2. Nyfiken fråga: När ni köper en flikbladig gråal och så visar det sig vara en alldeles vanlig oflikig al, hör ni av er till Zetas då och påpekar misstaget? Det är ju märkligt att de säljer saker som de inte vet vad det egentligen är (för inte säljer de väl medvetet fel sorts växter).

  SvaraRadera
 3. Hade vi betalt mer än vi gjorde hade vi nog gjort det. Den var rätt billig från början och stod nu dessutom i reahörnan märkt med 50%.
  Vi orkar inte bråka om småsummor när bara bensinpengarna dit kostar mer än själva trädet.

  SvaraRadera