måndag 18 april 2011

Farväl till våren

Det blev en kort vår i år. För två veckor sedan regerade fortfarande kung Bore och nu har redan försommaren slagit till på allvar. För vad ska man annars kalla det när träds och buskar blad redan är utslagna och sommarens blomster ilar mot sitt crescendo?

Inte bara hägg och hassel har slagit ut. Detsamma gäller krusbär, vinbär och många andra lignoser. Vissa av dem har vi tänkt återkomma till i veckan, men redan nu måste vi bjuda på några dagsaktuella bilder. Eller vad sägs om ullungrönnens fantastiska bladutspring?

Lönnlöst

För första gången någonsin har vi lyckats få sommarbudlejan att övervintra på fjolårsskotten. Fjärilarna väntar redan en smula otåligt på att även blommorna ska slå ut.

Restaurang Blå vingen öppnar inom kort

Pioner sticker upp precis överallt. Gissningsvis är det väl någon av arboarkticerna som samlar på slika växter. Mest aggressiva just nu förefaller det här stöddiga Krupkegänget Paeonia lactiflora ’Christina’ vara.

Älskade pion

Men eftersom vi oftast lyckas dåligt med magnolior är frågan om inte den här hybridkryddbusken Sinocalycalycanthus x raulstonii ’Hartledge Wine’ är allra läckrast just nu. Blommorna är gigantiska och mulligt bordeauxfärgade i snygg kontrast till de stora limefärgade bladen. Tänk att det går att odla sådana växter i Norduppland.

Hybridkryddbusken, som faktiskt var det sista vi köpte i höstas,
har vi hittills inte haft någon anledning att ångra

6 kommentarer:

 1. Va? Är kryddbusken redan så långt kommen? Nej, det är så klart en bild från förra året. Men det verkar som våren i Uppsala ligger snäppet före den i Lund. Nu är det snart bara universitetet som är bättre här...

  SvaraRadera
 2. ;-)
  Nejdå Peter, det är en bild från idag, men eftersom vi köpte busken i december hann vi aldrig få den i jorden. Den har alltså övervintrat i princip frostfritt i vår växtförvaring. Våra andra kryddbuskar och hybridkryddbuskar i rabatten har inte alls kommit lika långt.Så var inte orolig. Lund har fortfarande ett i alla avseenden bättre klimat än Norduppland.
  Huruvida Lund också har ett bättre universitet än man har i Uppsala har vi ingen uppfattning om - men den Botaniska trädgården är bättre. Bildningsnivån i Tierp är hur som helst den lägsta i landet.

  SvaraRadera
 3. Underbart att se att våren övegått till sommar hos er.

  SvaraRadera
 4. Både och, Hans. Både och.
  Precis som Peter Gaunitz ovan är inne på så har vi ofta extremt tidig vårvärme (i kombination med extrem torka) här i Norduppland - åtminstone i inlandet, där inte havet kyler ner. Men det har också ett högt pris: ideliga bakslag när mycket som blommar under varmperioderna tvärdör under kalla frostnätter. Det mest idealiska borde vara att bo på Gotland eller Österlen - lång växtsäsong, men inte allt för tidig vårvärme.

  SvaraRadera
 5. Det kanske inte är så illa att bo i Norrbotten trots allt. Här har vi ingen värme alls! ;)

  SvaraRadera
 6. Well, det finns ju trots allt grader i helvetet...
  Men stor beundran för er som försöker.
  ;-)

  SvaraRadera