onsdag 13 april 2011

Gulligt krull

Som alltid när våren kommer så sent som i år händer allting på en gång. Fortfarande har inte snödroppar och vintergäck helt blommat över innan blåsippor och pärlhyacinter gjort entré i stora bestånd. Ja, i gynnsamma lägen syns faktiskt också enstaka gula maskrosor och till vår stora förvåning är häggens bladknoppar mer än lovligt sprickfärdiga redan nu i mitten av april.

Vår största gröna överraskning hittills i år har vi dock stött på i fjolårets nyanlagda stenparti i Sänkan. Här i ren sand satte vi, mest på kul, ut en billig krukväxt vi fått med oss från en plantbytardag – ett stycket krulltåg, Juncus effusus ’Spiralis’. Döm om vår förvåning när vi nyligen hittade vår lilla plantvän från i somras i högönsklig välmåga. Och knappt ett krulligt strå på hans huvud var krökt (?)!

Okej här är sanden... men var är stranden??? Hallå!

Till saken hör även att krulltåget inte bara är att betrakta som en krukväxt på arboarktiska breddgrader, i de delar av världen där det egentligen hör hemma är det dessutom att betrakta som en sump- eller till och med vattenväxt. Men det går tydligen lika bra med ren sand och nästan 30 minusgrader.

2 kommentarer:

  1. Han överlevde nog av rena chocken.

    En alldeles makalös korkskruv där till vänster, annars måste jag tillstå att det ser rätt hopplöst trassligt ut, men han kanske reder ut sig.

    SvaraRadera
  2. Kanske var det just sanden som räddade honom från döden en så kall vinter som denna!!
    Men var glada för det för nog är han makalöst häftig!!! Kram på er!/ Ullis

    SvaraRadera