måndag 20 oktober 2014

Go jul!

Söder om Mälaren, därifrån arboarkticerna ursprungligen stammar, händer det relativt ofta att julrosor gör skäl för namnet. Här i Norduppland har vi däremot aldrig upplevt detta, men blomning nu, i slutet av oktober, har vi heller aldrig upplevt tidigare så kanske finns det hopp i år.

Självsådda blommande julrosor i slutet av oktober

Och finns det hopp för julrosorna finns det kanske det för den här otestade filuren också. Fast det tvivlar vi på. Trädet på bilden är vårt vackra franklinträd (Franklinia), en rar bekantskap från de amerikanska sydstaterna. I vilt tillstånd är trädet emellertid utrotat och även i trädgårdar är den tämligen svårodlad, även i USA, så vi hyser väl inget större hopp om att lyckas långsiktigt.

Franklinia i höstdräkt

Just nu är franklinträdet i alla fall särdeles till sin fördel. Den har inte bara en färgsprakande bladprakt utan faktiskt även en fet blomknopp. Hmmm... ingen svår nattfrost i sikte, hmmm... Det vore ju fantastiskt om man åtminstone en gång i livet fick uppleva en stor, vit, väldoftande arboarktisk franklinblomma. Om så mot förmodan skulle ske lovar vi att återkomma.

Franklinaknopp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar