söndag 11 maj 2014

Cynikernas julafton

Samtalstonen vid frukostbordet var en smula dämpad denna söndagsmorgon. Det visade sig att vi hade fått rätt i våra farhågor. Domedagsprofeter får ju alltid det förr eller senare. Allt nytt och krytt i trädgården, som vaknat alldeles för tidigt under denna bedrägliga vår, hade tidigt under veckan fått smaka på sex mumsiga minusgrader med förfärande resultat. Nästan undantagslöst hade nyplanterat och annat exotiskt förfrusit sina späda skott och blad. Det här är faktiskt den senaste nattfrost vi upplevt och den sved onödigt bra.

Förfrusen araliatopp

Vi försökte komma på undantag från lördagens jämmerdal att trösta oss en smula med och enades om att åtminstone den vitbäriga Yunnanrönnen (Sorbus microphyllus) var ovanligt tjusig och hade artat sig bra efter några kämpiga år.

Vitbärig Yunnanlönn på lördag eftermiddag

När vi kom ut i trädgården igen en kvart senare upptäckte vi resultatet av nattens oönskade besök. Råbocken Iddi hade visserligen bara valt att göra processen kort med en enda lignos, men naturligtvis hade han valt just nyss nämnda rönn. Tack så djävla mycket!

Samma rönn idag

Nu är det krig bockarsle! Hädanefter kommer vi bara att plantera ut växter av det här slaget. Det har åter blivit dags att testa en liten brödgran på friland i skyddat läge. Sug på den du eländiga kreatur!

Brödgranen Lillapis på plats i utkanten av minipinetet

8 kommentarer:

 1. Kanske en häck av Hemiptelea skulle hjälpa....

  SvaraRadera
 2. Strålande idé!
  Vi ska göra mer reklam för Hemiptelean när den slagit ut lite mer. Monstertaggarna gör sig nog bäst mot lite grönska.

  SvaraRadera
 3. eländes elende - som spöken med "vit duk" har vi sprungit sena kvällar. Men det var värt besväret!
  margareta

  SvaraRadera
 4. ang råddjur! ha ha sedan vi är veckohundägare - och släpper ut Franzzi då och då under natten så har vi slupit råddjuren MEN DOCK EJ GRÄVLINGEN! MARGARETA

  SvaraRadera
 5. Men...men??? Varför vill ni slippa grävlingen? Vår grävling Rolf, som vi ofta berättar om, är en verkligt distingerad gentleman som är oerhört charmig och vänlig.

  SvaraRadera
 6. charmig?! duktig att stöka runt i stenpartiet bland alla f d fina Saxifagra och annnat pyttesmått . Så man får börja om igen från början margareta

  SvaraRadera
 7. Ojoj!
  Er illbatting tycks verkligen ha hamnat på glid. Dags att koppla in det sociala?
  Vår Rolf är visserligen lite lillgammal, men hellre en grävling som vurmar för kupletter och högläsning än någon som hänger sig åt meningslös vandalism.

  SvaraRadera
 8. Rolf är ju en härlig gentleman som kanske skulle kunna lära Margareta lite vett och etikett?

  Hälsningar från Rolfs fanclub

  SvaraRadera