tisdag 16 juli 2013

Äggostäpplet blommar

Vårt nya växthus var ju främst tänkt som ett extra uterum att inta frukost och sena vinackompanjerade kvällsmål i. Våra planer på att också avnjuta vårt afternon tea här kom snabbt på skam när vi insåg hur varmt det blir här på dagarna. Kanske kommer den nyinförskaffade teaservisen bättre till pass framåt hösten i stället.

Interiör från växthuset
 
Men växthuset har också gett oss nya upplevelser från växtriket. Tropiska växter som tidigare om åren helt sonika fått uthärda norduppländskt uteklimat har plötsligt visat sidor och egenskaper som vi inte visste att de var förmögna till. Nu när krukorna flyttats in i värmen och fukten står blomning och fruktsättning som spön i backen. Särskilt glada är vi att vår frösådda cherimoya från Madeira, nu 3,5 år gammal, blommar för första gången.

Blommande cherimoya i växthuset
 
Cherimoya, även kirimoja eller gräddäpple (och någon enstaka gång äggostäpple, smaka på den ni) är arboarkticernas absoluta favoritdessert. Tyvärr är den krämiga frukten, med tydlig smak av smält jordgubbsglass, både känslig för stötar och har mycket kort hållbarhet. Av det skälet går den sällan att köpa i handeln och aldrig med en sådan kvalitet och utsökt arom som det går att uppbringa där den odlas. Nu sätter vi vårt hopp till att Arboarkticum är en sådan plats!

Cherimoya, även känd som äggostäpple

8 kommentarer:

 1. Se där, växthuset ger redan nya möjligheter för odlandet.
  Härligt, hoppas att era cherimoyor blir gräddigt goda med en smak av jordgubbe och mogen banan.
  (har smakat cherimoya som mest smakat som bananskal)

  Ha det så gott i växthusets värme.

  SvaraRadera
 2. Det var ett tag sen jag kikade in nu. Och här har det hänt grejer! Växthus minsann... och så fint ni har fått det. Inte undra på att äggostträdet vill göra frukt i ren lycka. :)
  Nu ska jag läsa ikapp.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Cherimoya är jättegott ...:)

  SvaraRadera
 5. Men vad roligt att ni fått cherimoyan att blomma. Det måste väl vara en ganska unik händelse i Norrland? Roligt att du visade plantan med.

  SvaraRadera
 6. Jodå vars, fast i Norrland bor vi inte, även om man kan tro det ibland :-)

  SvaraRadera
 7. Hej. Letar och letar efter råd om cherimoya i kruka. Min är ca 1 m hög utan förgreningar ochstår vacker i en kruka på fönsterbrädan. Men nu undrar jag om jag kan beskära den. Ta ner halva stammen t ex. alltså om den sedan förgrenar sig- Vet ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lillebeth!

   Nä, vi kan inte påstå att vi vet hur cherimoyan ska tuktas. Vår största är också cirka metern hög men har snällt grenat sig utan vår hjälp. En annan planta fick dock så mycket stryk av torkan en sommar att den fick börja om nästan längst ner på stammen. Men eftersom det också gick bra gissar vi att de tål ganska mycket tillbakaklippning.

   Radera