tisdag 30 oktober 2012

Toppknoppen avgjord

Normalt brukar Arboarkticum varje senhöst arrangera en omröstning bland läsarna rörande trädgårdens läckraste knopp. Men i år blir det ingen Toppknoppstävling. Eller rättare sagt – tävlingen är redan avgjord.

Förklaringen är delvis tragisk. Som redan rapporterats ägnar arboarkticerna just nu all ledig tid (d.v.s. helgernas få ljusa timmar) åt att näta in alla gnagarbegärliga vedartade växter. I samband med detta förolyckades oväntat vår stiliga rabarberpoppel (Populus wilsonii). En lätt knäck räckte för att stammen skulle brytas rakt av vid ympstället. I ett fåfängt försök att rota stammen har vi kört ner den i en kruka med vår bästa jord men troligen kommer väl Wilson aldrig mer att öppna sina fantastiskt svulstiga knoppar – vilka emellertid fortfarande ser ut just som på bilderna nedan.

För att hedra Wilson, som aldrig tidigare vunnit knopptoppstävlingen trots ett par goda försök, låter den enhälliga arboarktiska juryn honom avgå med segern i år. Kanske kan utmärkelsen få honom att orka överleva vintern igenom. Nu kan vi inte göra mer än att hoppas!


Segrare i Toppknoppen 2012/2013...


...blir vår...


Rabarberpoppel - Populus wilsonii

6 kommentarer:

 1. Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

  Mvh
  Besökstoppen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blablabla!

   Vänliga hälsningar
   /Arboakticerna

   Radera
 2. ;O)

  Stackars rabarberpoppeln, helt rätt att ge priset till denna vackra knopp.
  Hoppas Wilson klarar sig, men det låter illa, det är ju liksom fel årstid för ympvax och dylikt.
  Ha det bra.

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt, Hans!
  Tack för medkännandet.
  Vi ska framföra kondoleanserna till Wilson.

  SvaraRadera
 4. Synd på rabarberpoppeln, det är ju väldigt häftiga träd när de växt upp lite. Även hybriden mellan wilsonpoppeln och en annan rabarberpoppel som finns på Göteborgs botaniska samt som E-planta är häftig. Men att ymparna är dåliga verkar tyvärr vara vanligt.

  SvaraRadera
 5. Tack för info, Kalle.
  Mycket intressant det du säger.
  Tror dock det i första hand blir en ny wilsonii, vi hatar att stryka saker ur Lignoslistan.

  SvaraRadera