tisdag 28 augusti 2012

Klöver i busken


Släktet Lespedeza – buskklöver – är sällan något man springer på i svenska plantskolor. Synd tycker vi, som blivit riktigt förtjusta i den färggranna lilla ärtbusken som blommar just nu.


Manchurisk buskklöver (Lespedeza bicolor 'Yakushima')

Sanningen att säga så har Lespedezan alltid varit missförstådd. Det började redan med att botanikern Michaux uppkallade den efter den spanske guvernören i Florida år 1790. Problemet var bara att denne inte alls hette Lespedeza utan Céspedes. Om han läspade framgår inte av historien (asch den var billig).

Färgglad liten buske

I Nordamerika har växten ganska låg status då den lätt blir till ett invasivt ogräs som kan tänka sig att växa på vilken skräpmark som helst. Fast det torde knappast bli något problem i vårt klimat då vi får vara glada om den alls klarar vintern. Enligt zonindelningen borde det inte gå men har den bara förstånd att hålla sig lika lågväxt som nu kanhända den räddas av snötäcket. Utöver den manchuriska buskklövern (L. bicolor) på bilderna ovan har vi även en japansk dito (L. buergeri), som faktiskt påstås vara något mer härdig. Denna har dock ännu inte behagat visa någon blomning.

2 kommentarer:

  1. Margareta i Umeå29 augusti 2012 kl. 10:34

    Jag har sått L. bicolor och har en planta som växer och frodas. Den står fortfarande i en tre liters kruka, på jorden, i en planteringslåda där mina frösådder tillbringar sin första tid i livet. Plantan är 50 cm hög och riktigt fin. Tanken är att den ska få ett hem i någon rabatt snart. Härdigheten kan man inte klaga på ännu men det kan ha att göra med det väldränerade läget.

    SvaraRadera
  2. Och vi har köpt vår bicolor av Larz Danielsson i Jämtland så vi är också en smula förvånade över härdighetsbeskrivningarna. Men amerikansk zon 7 är det som påstås tämligen allmänt och till och med i England rekommenderar man täckning med halm för att skydda växten vintertid. Buergerin sägs möjligen funka i amerikansk zon 6. Den som lever får se.

    SvaraRadera