måndag 4 juli 2011

Apotekarrosen

Eftersom vi utfäst oss att förr eller senare skriva om samtliga växter i trädgården måste vi nog raska på litet. Annars är det ju förvisso ett bra sätt att leva länge – det bara att skaffa fler växter hela tiden så måste man ju fortsätta skriva. Det här betyder att vi även måste säga någonting hyfsat uppskattande om växter vi egentligen inte är så förtjusta i och dit hör ju, som vi ofta tjatar om, exempelvis rosor. Men det sägs ju att det är rosår i år och lördags var det visst Rosens dag. Därför har turen nu kommit till världens förmodligen minst spännande plågoris – törnrosen eller provinsrosen – Rosa gallica officinalis.

Plågoris

Ändå, eller kanske just därför, är detta världens förmodligen genom tiderna mest odlade roselände. Anledningen är näppeligen att den skulle besitta några högre estetiska kvaliteter – nä, törnrosen är bara en kortlivad rosa blobb på otäckt taggig kvist. Vore det inte för rosens nyttoaspekter skulle den aldrig ha blivit lika odlad. För ty detta är den verkliga basvaran när det gäller rosenprodukter. Det finns rosor som blir till bättre rosenvatten, bättre parfym, bättre rosenolja, bättre rosenhonung, bättre kanderade rosenblad och bättre potpurrier, men den finns ingen som har en lika bred användning kommersiellt som törnrosen, som används till allt detta.

Rosa blobb

Dessutom bör man betänka att detta är den äkta apotekarrosen, som odlats i varenda klosterträdgård ända sedan medeltiden för sina oöverträffade medicinska egenskaper, både vad det gäller invärtes och utvärtes bruk. Bara av det skälet bör naturligtvis denna ros fortfarande vara ett absolut måste i samtliga örtagårdar med någon slags självaktning.

2 kommentarer: