lördag 4 december 2010

Vinnare och toppknoppar

Knopptoppen 2010/2011 är avgjord. Även om det i slutänden inte blev någon jordskredsseger var det långtifrån någon överraskning att publikfriaren ullvidet Ullrik skulle gå segrande ur striden.

...Sov du lille Ullrik, än så är det vinter!

Ullvidet, Salix lanata, har dock, trots sina magnifika knoppar och sina silverulliga juvenila blad, inte blivit den självklara medelpunkt i Arboarkticum som han själv hade hoppats. Ja faktisk är det till och med svårt att leta fram några andra bilder på Ullrik ur fotoarkivet. Här har vi en sådan i alla fall, och redan här anar ni en av anledningarna till varför vi ställer oss en smula skeptiska till honom:
 
När bladen inte längre är fullt lika juvenila blir de först glansigt gröna
sedan fult intorkade och solbrända.

Som ni ser trivs denna låga fjällbuske inget vidare i vårt torra klimat utan får sommartid riktig tråkiga fula blad. Det vill säga, om han ens överlever. Vi har redan tagit kål på två ullviden som muttrade någonting om fjällbäckar och smältande polaris innan de lämnade in och det är onekligen något som vi, trots vårt arktiska klimat, inte är förmögna att erbjuda knorrande salixar. Nä, då är vi betydligt bättre kompis med Ullriks nära släkting alpvidet Heidi, Salix helvetica, som är mycket lik ullvidet men är mycket mindre kräsen.

Bland de vänliga läsare som bemödat sig med att rösta i tävlingen och lämnat kommentar på någon av texterna i november har vi lottat fram en vinnare. Och detta blev:

Tadaaa!

Grattis Sophia! Ett paket med ett vintervilande exemplar av ett av våra favoritträd kommer i ett paket till Skåne inom en snar framtid. Var snäll mot honom! ;-)

3 kommentarer:

 1. Grattis Sophia! Kul att du vann :=)
  Tack även för tävlingen! Roligt att delta även om man inte vinner.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Grattis till Sophia! Hon kommer att bli jätteglad:) Tack för en superkul tävling, kära arboarkticer. Skönt att ni inte gått helt i ide;)

  SvaraRadera
 3. Oj, TACK vad kul, jag lovar att vara snäll mot trädet! Mina småträd ( sådda 2009) står här i gården under en halv meter snö. Här bara snöar och snöar, gräver gångar att gå på och idag grävde jag fram brevlådan, kanske kan vi få post på måndag, första gången på en vecka. trevlig helg!

  SvaraRadera