Visst känns det som om det som om den globala uppvärmningen kommit på skam på sistone? Tre av de fyra senaste vintrarna har åtminstone i Norduppland varit bland de värsta på ett helt århundrade. Men minnet är en skral hjärnfunktion. Åtminstone höstarna har inte varit så dumma på senare tid. Här ett litet kollage av bilder från novembers mitt under olika år:
november 2004
november 2007
november 2008
november 2009
november 2010
november 2011
november 2012
november 2013
Vad är det för träd på årets bild? Flikbladig bok? Svårt att se men löven ser nästan eklika ut.
SvaraRaderaMen visst är det så att november är en variabel månad. Frågan är vad som är värst dock, milt och vått eller kallt och torrt. Milt och torrt verkar vara en ovanlig kombination, av naturliga orsaker
Åh, det är bara en vanlig simpel skogsek. Förvisso vår största av detta slag. Paddok heter han, och har alldeles egenhändigt hittat dit, till den plantering som vi kallar för Mormors grav.
SvaraRaderaLätt val. Milt och blött är precis så vi vill ha det. Det får gärna fortsätta så hela vintern. Kyla är en styggelse och fukten vi får så här års ska räcka hela året eftersom det sällan eller aldrig regnar här mellan april och september. Det är nu vattenmagasinen måste fyllas på och i år är grundvattnet lägre än någon kan minnas.
Skumt att den håller löven kvar. Säker på att det inte är en bergek? Fast de finns väll inte vilt i Uppland. Mycket svårt att se skillnad innan ollonen kommer men bergeken håller löven längre på hösten
SvaraRaderaJodå, nog finns det förvildade bergekar i Uppland allt. Vi har till och med förvildade rödekar här på bygden. Men Paddok är en vanlig skogsek. Ingen av skogsekarna här brukar släppa löven före jul i alla fall. Vissa extrema vintrar inte alls.
SvaraRaderaoja, vi har 7 egna skogsekar på våran tomt här utanför flen alla har tappat sina löv. 100m längre bort stor en stor ek på en bergslutnin g den har alla blad kvar! mw
SvaraRaderaDär ser man hur olika det kan vara. Kanske är det det torra och väldränerade läget som hjälper till att behålla bladen. I sådana fall skulle det ju förklara varför ekarna här i trakten gärna behåller sina löv långt in på vintern.
SvaraRaderaJa, det är nog den relativt torra miljön som gör det. Gissningsvis får du relativt tidigt nattfrost, medan dagarna fortfarande är ganska varma och fina.
SvaraRaderaJag har mängder med vild ek där jag bor och alla släpper sina löv samtidigt utom en, den behåller dem ett par veckor längre än de andra varje år. Växtbetingelserna är identiska så det beror inte på den saken och för övrigt ser man ingen skillnad på den och andra ekar i närheten. Mycket märkligt.
Vilda ekar?
SvaraRaderaLyckostar, här i norr är man glad om en och annan inplanterad ek klarar vintern med grenarna i behåll.
Ni har ju nästan lika mycket snö som vad vi har vissa år, men vi har dessutom kallt, just nu -13 grader.
Ha det gott!
Jo, som du ser har vi snö ungefär varannan november, fast oftare förr än på senare tid. Denna höst har emellertid varit ovanligt mild. Precis som Kalle är inne på får vi tidig premiärfrost här, redan i september. Däremot är det inte helt ovanligt att vi sedan klarar oss helt utan nya frostnätter ända fram till mitten av januari. Sedan kommer vintern obönhörligen - då temperaturen ofta stadigt ligger på under -20 grader. I kombination med vårsolen i mars och april är detta riktigt dåligt för vintergrönt och exotiska lignoser.
SvaraRaderaVi har ungefär samma erfarenheter här av milda och snöfattiga novembermånader. Skönt och praktiskt då man kan få så mycket gjort i trädgården om marken är bar och utan tjäle. Det här är tredjae året i rad vi är ute och påtar i mitten av november. I december lägger vi av då brukar det vara full vinter här.
SvaraRaderaTrevlig helg!