I en text i somras nämnde vi i förbigående att vi hade införskaffat en sötbuxbom (Sarcococca hookeriana ’Purple stem’ av den numera saligen insomnade plantskolan Blue Sage i Lund. Denna långsamväxande buske var då en komplett ny bekantskap för oss och i ärlighetens namn så visste väl inte plantskolan så mycket heller, mer än att den var trevlig i samplanteringar med glansbambu och som vanligt nog inte var härdig hos oss i Norduppland.
Åtminstone det sista stämmer säkert. Vidare efterforskningar tyder på att den trots sitt himalajanska ursprung inte gillar temperaturen på under -15. Den här vintern har visserligen arboarktiska utetermometern inte visat värre än -13,9 (nu i morse), men vi vet vad februari, som lurar runt hörnet, brukar kunna erbjuda av den varan. Därför är nog vår sötbuxbom för evigt dömd till att bli krukväxt.
Sötboxbomen, just nu översållad av...
Nu gör det inte så mycket. Den städsegröna busken är en riktig prydnad i gästrumsfönstret och just nu har den avslöjat en annan mycket angenäm överraskning. Sötbuxbom blommar tydligen på vintern, blommorna är visserligen små och föga iögonfallande – men de doftar! Aldrig tidigare har vi stött på en växt som doftar så starkt och gott. Från sin lilla undanskymda vrå fyller den just nu precis hela huset med sin söta arom. Mums!
...sådana här små underbart doftande blommor
Håll ögonen öppna efter denna fantastiska växt!
Vad kul. Här i England är både denna variant och confusan nog mer vanlig (och tål att stå ute, kanske därför). Själv har jag försökt hitta dvärgvarianten av confusan. Tänkte ett par vid grindstolparna vore trevligt. Som svensk blir man lite lycklig av blommande buskar i december. Men, trots att sagda dvärgvariant ska finnas både här och där lyckas de olika plantshopparna aldrig leverera något annat än tremetersmonstret. Sorry, det har vi inte plats för, vinterblommande eller inte.
SvaraRaderaKan man byta liv med dig Nilla?
SvaraRaderaDen var ny för mig. Roligt när man blir överraskad med bonusegenskaper som en sådan blomning. :)
SvaraRadera