tisdag 27 april 2010

Om att nära sin Yin

Tjing tjong-fröer

Vi har en vän som ibland förser oss med fröpåsar inhandlade direkt i Kina. Även om påsarna alltid har glada färgfoton kan identifikationen av fröerna ibland kräva en hel del detektivarbete – om engelska eller latinska ord förekommer är de allt som oftast felstavade på de mest fantasifulla sätt. Det är mycket roligt och givande att försöka googla sig fram till vad det är för rariteter vi fått!

Bland alla fröer vi fått är det här en av favoriterna: kinesiskt sennafrö, Semen cassiae. Bestämningen var ovanligt enkel, eftersom det botaniska namnet på påsen var fullkomligt korrekt. Odlingsanvisningarna däremot gick vi bet på:

"Blötläggs, stratifieras och... planteras vid fullmåne jämna dagar?"

Bilden på påsen visar en förtjusande klöverlik, gulblommande växt. Fröerna grodde snällt och den lilla plantan har hittills frodats snabbt.


Oslagbar mot lever-eld
Allra roligast med det kinesiska sennafröet är att det förutom sin stiliga framtoning också är en ört. Och vilken ört sedan! Vi har nu läst på ordentligt om alla dess förtjänster och känner oss redo att anta rollen som läkekunniga kinamän. Har du problem med din Yin? Drabbats av en släng lever-eld? Kanske en smula dimsyn? Sennafrö är boten framför andra för dessa besvärliga åkommor!

Eftersom alla svenska google-träffar vi hittat enbart handlar om växten som ingrediens i hälsopreparat utgår vi från att den är ovanlig i odling i vårt land. Om vår planta fortsätter utvecklas lika gynnsamt vill vi nog gärna slå ett slag för den som en exklusiv och frodig planta i sommarplanteringarna. Och tänk så praktiskt att ha en Yin-främjande näringsreserv direkt inpå knuten!

6 kommentarer:

  1. Senna, ska den ätas som grönsak eller inhaleras vid fullmåne? Eller bara ögonnjutas? Jättespännande!

    SvaraRadera
  2. Det beror nog lite på dharman den dagen.

    SvaraRadera
  3. Att invänta det fullkomliga kan ta sig tid. Men det ska nog gå.

    SvaraRadera
  4. O må din visdom skina klarare än tusen blänkande senna-fröer!

    SvaraRadera
  5. Det var intressant att det ser ut som om man ska så när det är 25-30 grader, men att den sedan kan växa i 15-30. Är inte normal groningstemperatur för nordiska växter runt 20-strecket? Tror du fått en liten exot, släpp inte ut honom i den uppländska vintern bara.
    När den ska ätas? Det är ju glasklart, lite sennare förstås.

    SvaraRadera
  6. Spännande!! Tycks vara en mångsidig ört. Dimsyn, lever-eld, yin! Jag har bara läst om senna/cassia som laxermedel, men den fina örten tycks ha fler strängar på sin lyra. Bibelsprängd som jag är tänker jag också på Höga Visan, "Till dess morgonvinden blåser och skuggorna flyr, må du ströva omkring, lik en gasell, min vän, eller lik en ung hjort, på de kassiadoftande bergen". Eftersom mina cassia-associationer alltså går till laxermedel är liknelsen inte så lyckad, men blomman kanske doftar fantastiskt? Eller också är kinesisk senna något helt annat. Håll oss underrättade!

    SvaraRadera