Mammutträdet, Sequioadendron giganteum, är sett till volymen världens största träd och kanske en av de äldsta levande organismerna över huvud taget. Det finns exemplar som är närmare 5000 år gamla. Vår lilla mammut är bara två och ett halvt men mäter trots det 43 modiga centimeter i strumplästen.
Vår egen högst levande lilla mammut...
Som de flesta 2,5-åringar nu för tiden har Mammut redan kommit i trotsåldern. Han tjatar allt oftare om att han är tillräckligt stor nu för att flytta ifrån vinterförvaringen och få en permanent boplats ute på sandåsen. Våra förmaningar om att det är bättre inomhus när den arboarktiska vintern biter i barren lyssnar han lika lite till som när vi lyfter fram det varnande exemplet hur illa det gick på friland för hans föregångare. Denne tvärdog en kall vårvinterdag för två år sedan, trots att han var betydligt större än vår nuvarande mammut och trots att den vintern näppeligen var så vidrig som årets.
Vi vet emellertid att andra tidigare lyckats bättre med mammuträd i zon fyra än vi gjort. Ett stort exemplar lär bland annat finnas i en visningsträdgård i värmländska Häljebol. Dessutom vet vi att Peter Korn har flera exemplar. Men det är inte utan att man undrar hur det gått för dessa mammutträd i vinter?
Att den gångna vintern verkligen varit hemsk för mammutar vittnar nämligen denna sorgliga bild om. Inte ens Bergianska trädgårdens 4,5 meter höga mammutträd, planterat 1999, hade en chans när kung Bore fick härja alltför ostört i år. Trots sitt skyddade läge i zon 1,5, och en föredömligt gynnsam plantering i väldränerat smågrus, kunde mammutträdet inte stå emot den grymma kylan. Hela trädet är idag brunt och dött av frostskador. Kanske kan vår mammut komma på bättre tankar om vi visar bilden på den döde släktingen i Stockholm. Men kan man verkligen göra så mot små barrträd?
...och Bergianskas saligen insomnade exemplar
Vad tragiskt med Bergianskas, och visst säger det något om den vinter ni haft i Sverige. Det är väl det som är problemet trots allt, med mer exotiska arter. Nu blir vi nyfikna på hur Arboarkticum ska undvika att samma öde drabbar egna mammuten igen?
SvaraRaderaFaktum är att vi nog beslutat oss för att göra permanent inomhusmammut av honom. Åsynen av Bergianskas mammut blev något av en chock och en väckarklocka för oss.
SvaraRaderaVad är det egentligen vi håller på med? Innan vi snackat med Peter Korn och Häljebol är dock inget hugget i sten.
Vilken sorlig syn, just Mammutträdet också, kunde det inte ha varit någon vanligt barrträd som dukat under. Tur då, att ni har ert under tak och glas.
SvaraRaderaSjälv sörjer jag min Magnolia sieboldii som miste alla grenar under snöraset från taket.
Men åh vad jag älskar er blogg..Så glad att jag hittat just hit.:) Vilken värme och omtanke om både djur och växter..
SvaraRaderaEftersom ni är proffs så kanske jag kan få fråga om mina cypresser..?
Jag har 3 stycken cypresser,kanske 5 meter höga som de älskade rådjuren har mumsat upp nertill(som komplement tydligen till de dagliga äpplena,krossade havren m m..;)) Cirka 1 meter nedifrån och upp så är de relativt uppätna...Bara stammen kvar ..Ser ut som 3 stora Dumleklubbor nu :)Tror ni att cypresserna kan återhämta sig och bilda nytt nedtill?
Mvh/ Ulla i Södermanland
Och vi älskar hängivna läsare ;-D.
SvaraRaderaMen du har fel i ett avseende - vi är INTE proffs. Men eftersom vi är så extremt trädgårdsintresserade har kanske något fastnat i alla fall. T.ex. tror vi inte att dina fem meter höga träd är cypresser utan tujor. Riktiga cypresser går inte att odla utomhus i Sverige och ädelcypresser blir sällan så stora. Men var inte ledsen, det här är bara bra. Tujor, särkilt förädlade häckvarianter som Brabant och andra, tål nästan hur hård betning, fejning och beskärning som helst. Vi har själva en helt oskyddad tuja vid tomtgränsen som vi låter rådjuren göra vad de vill med (och det gör de) och den kommer alltid snällt tillbaka från sin årliga utplåning.
Intressant mammutstrategi, får jag säga! Har ni tänkt lyfta på taket och bygga torn runt mammuten i takt med att den växer? Eller göra en bonsai-mammut av den?
SvaraRaderaNej, förlåt, jag är bara avundsjuk. Jag har en gång lyckats driva upp en mammut från frö men den dukade under, fem centimeter hög, inte av en kall vinter, utan av slarvig tillsyn och ett alltför varmt värmeelement. Mammut nummer två ligger i fröpåse, stratifierad och klar för sådd, i väntan på att det ska gå att klämma in en enda kruka till på fönsterbrädan.
Om det nu lyckas får jag väl hitta en egen mammutstrategi. Eller göra som ni.
Trevlig måndagkväll!
Hm, måste nog säga att mammuten var snygg även som död... Får man säga så, eller hädar jag nu? Tack för era glada tillrop hos mig. Min 'Plum Purple' är en rädisa;) Visste inte att det fanns majrovor med samma namn. Ha en skön kväll, Charlotta
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaJag vet att det växer 2st ca 15m höga mammutträd på en tomt i göteborg.
Dom är gröna och fina trots den kalla vintern.
Dom planterades på tomten för ca 40 år sedan, så dom verkar ju klara vårt kalla klimat:)
/Magnus
Arboarkticerna svarar:
SvaraRaderaJodå Magnus, och de i GBG:s Botan mår också bra, så längs kusten i Västsverige tycks det inte vara några problem. Men redan Hos Peter Korn, nära Landvetter, bara några få mil från kusten, blir det stopp. Peter tog bort sina i princip döda mammuttar redan samma år vi skrev texten ovan. Troligen är det därför inlandsklimatet som är det stora problemet. När Östersjön fryser till som den gjort de senaste två vintrarna blir det isande inlandsklimat i Stockholm också eftersom det då bildas en gemensam kontinetalplatta med Ryssland.
Hej,
SvaraRaderaJag har en fråga;
Det ena mammutträdet växer tätt bredvid två stora björkar. Jag funderar på att ta ner björkarna för att låta mammuten växa fritt.
Nu är mammuten inte fin på den delen som björkarna växer in i.
Om jag tar bort björkarna, kommer mammuten att återhämta sig på den "fula" sidan och bli lika fin som den sidan är som växer fritt?
Någon som vet?
Om inte, så får nog björkarna vara kvar...
Tack på förhand!
/Magnus
Nä, det nog tveksamt om mummuten kommer igen. Likt de flesta barrträd sker tillväxten främst i toppen. Skadade grenar längre ner ersätts inte (undantaget är förstås häckväxter och enar). Dessutom är det kanske björkarnas skydd som gjort att mammuten blivit så pass stor. Nu vet vi ju inte riktigt var du bor, men stora mammutar är inget dussinvara någonstans i landet.
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaTack för ditt svar!
Jag bor i GBG och har 2st som är ca. 10-15m höga. Mammutarna har bara någon enstaka gren som blivt lite brun efter den hårda vintern.
Den ena växer fritt och den andra växer ganska tätt ihop med 2st björkar. Den sidan som vätter mot tomten är kanonfin, men den ut mot vägen är lite sådär pga björkarna.
Känns väldigt kul att ha 2st, då dom verkar vara väldigt ovanliga i sverige.
Jag har precis köpt tomten, och funderar på vad jag ska göra med den...
Om du är intresserad och har en mailadress, så kan jag skicka en bild på den ena mammuten.
MVH
Magnus
Hej Magnus, det vore intressant att se dessa två träd då jag driver upp bland annat mammutträd och bor i Göteborgsområdet
RaderaJaså, det var du själv som hade mamutarna. :-)
SvaraRaderaDu kan alltid nå oss på kontakt@arboarkticum.se.
Vi tittar gärna på din mammut, fast vi blir rysligt avundsjuka på ditt klimat. Faktiskt känner vi bara till ett par mammutar i hela landet som är högre än dina. Samtliga i Skåne.
Bästa hälsningar
/A