söndag 11 oktober 2009

Fjodor

Jaja, vi vet att det varit mycket träd på sistone, men vi vill ändå pressa in åtminstone ett till innan han tappar barren för säsongen. Den vi åsyftar är lärken Fjodor:

Visste du föresten att lärken är ett inhemskt träd i Norden? Nähä, säger du, det vet man väl att lärken planterades in från Centraleuropa på 1780-talet. Jo förvisso, den vanliga lärken, Larix decidua, är inplanterad – ett sådant träd som vår Leonardo (till vilken vi ofta refererar). Men Fjodor är en sibirisk lärk, Larix sibirica, och just denna art tror forskarna numera kan ha invandrat för egen maskin före den senaste istiden. Det är i alla fall så man tolkat de fynd av sibirisk lärk som man gjort på den smala landstunga längs den norska nordkusten, som höll sig isfri under hela perioden.


Mjuka, långa, gosiga barr och små näpna kottar

Annars är inte skillnaderna mellan dessa båda lärkar så avgrundsdjup. Fjodor har aningen längre barr och gulgröna* honkottar på våren, då Leonardo som bekant ser ut som en prinsesstårta med sina rosaröda marsipanrosor. Numera är Fjodors artfränder, tack vare skogsindustrin, också vanligare i odling än vad Leonardos släktingar är eftersom de anses mer rötbeständiga. Allra vanligast i odling är dock en hybridform mellan den vanliga och den sibiriska lärken. Det ska bli intressant att på sikt se vilka hybridformer som kommer att dyka upp på Åsen hos oss, där redan nio olika lärkarter tampas om utrymmet.

* (se dock även text 2010-05-04)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar