torsdag 30 juli 2009

Grattis Helena och Elin!

När den sköna Helena rövades bort från Troja grät hon och där tårarna föll spirade den imposanta växten helenion fram, berättar myten. Namnet blev med tiden förvanskat till alant, vilket av allmogen tolkades som Åland – och det är alltså så Inula helenium fått sitt svenska namn ålandsrot. För att hedra dagens namnsdagbarn ska vi ägna lite tid åt denna.


En namnsdagsblomma

Alanten är ett riktigt universalmedel men det är bara den banandoftande roten som används. Trots att den innehåller nära 45 procent inulin är smaken bitter. Kanderad går den dock att äta som godis, något som också påstås skänka behaglig andedräkt. Att detta snask skulle vara beroendeframkallande verkar dock inte sannolikt men faktum är att historieskrivaren Plinius den äldre berättar att romerska kejsarinnan Julia Augusta inte kunde leva utan en daglig dos skivad kanderad helenium.

Själva följer vi hellre den nordiska seden att krydda brännvin med ålandsrot och det blir inte alls tokigt. Gissningsvis tänkte de medeltida munkarna i samma banor för utöver att använda roten mot de sedvanliga åkommorna, pest och inälvsmask, spelade alanten även en viktig roll i framställningen av vissa viner.


Ålandsroten har onekligen fått en hedersplats i Örtagården

Ålandsroten brukar beskrivas som vår mest storväxta krissla och är verkligen imponerande med sina dryga två meter i höjd, men faktum är att det finns en ännu större underart. Denna jättelika växt som kan bli upp till tre meter hög har logiskt fått namnet gotlandsrot. I väntan på att någon ska upptäcka den megasuperstora underarten grönlandsrot blommar de båda andra just nu i Arborkticum och är faktiskt det första som möter en örtagårdsbesökare som kommer färdandes på vägen norrifrån.

4 kommentarer:

  1. Jag har hört att man ska plantera ålandsrot utanför sovrumsfönstret för då kan man lyssna till det läckra ljudet när regnet faller på dess stora blad medan man ligger och funderar (kanske väckt av just detta ljud?).
    Har dock varken testat denna placering (sovrum på andra våningen) eller kanderad variant. Tur man har något att prova i livet.
    Eva

    SvaraRadera
  2. Nu heter jag varken Helena eller Elin, men jag vill ändå GRATULERA - mig själv! Har nämligen en släkting till Ålandsroten i min trädgård, nämligen en Telekia. Den borde ju också duga till att krydda brännvinet med!!!! Helt ovetande, tills nu, om denna användbara växt i min trädgård, ska jag genast skrida till verket! /Ruben

    SvaraRadera
  3. Men ojdå, vad nu? Jag har ju alltid haft namnsdag den 18 augusti. En snabb koll i almanackan visar att Helena är bortflyttad till förmån för Lena och Ellen den 18/8. Jag kan ju då fira två gånger - Ellen funkar ju lika bra som Helena när man heter Helen. =) Man tackar aldrig nej till ett tillfälle att fira - och vilken fin blomma att fira med!
    Hm, jag tror jag har fått svaret på frågan vilken jättehög gulblommande växt det var som växte i vår kryddträdgård... Roten var en stor knöl, kan det stämma?
    /Helen

    SvaraRadera
  4. What a history of Inula I never knew! Thank You! I will always think of you when I see Helenium... and Helen too of course. I love how you know so many great ways to spice spirits!

    SvaraRadera