fredag 24 juli 2009

Blommig fredag: Svartkummin

Till följd av kylan och stressen under försäsongen blev det ingen frösådd av ettåringar i Örtagården detta år. Den bedårande jungfrun i det gröna, Nigella damascena, känner förstås alla till. Eftersom de giftiga fröna, inlagda i vinäger, påstås vara bra mot fräknar (eller hur?) är den normalt ett måste i samlingarna, men så blev det alltså inte i år.


Fröpåsen förblev oöppnad i år

Nu visade det sig att det inte gjorde så mycket. Den nära släktingen svartkummin, Nigella sativa, har nämligen, lite sensationellt, självsått sig i rikliga mängder i ett av örtlanden. Och ska sanningen fram så är denna blomma nästan ännu mer bedårande. Visserligen är de båda blommorna snarlika, men i de avseenden växterna skiljer sig är det vanligen till jungfruns nackdel, ändå är det hon som är mest känd av de båda – det är synd.


Självsådda svartkummin i Örtland 6

Det vilda svartkumminet, med sina enkla ljust, ljust, blåa skira kronblad är väl så vacker som den domesticerade jungfrun, som numera går att få i alla möjliga färgställningar och former. Dessutom är svartkummin betydligt mer användbart. Till exempel är det inte alls lika giftigt utan är tvärtom en av världens viktigaste kryddväxter, som till och med vi förstått att skörda och använda. Jämte gurkmeja och bockhornsklöver torde svartkummin vara den mest oumbärliga kryddan i alla äkta curryrecept. Jämfört med jungfrun har svartkummin också betydligt fler och mer trovärdiga användningsområden som medicinalväxt. Till exempel är ett tips för den som tappat luktsinnet att hetta upp och sniffa på de kamferdoftande spiskumminfröna.


Månne oskyldigt blå, men definitivt ingen jungfru

Sist men inte minst har ju svartkummin haft den goda smaken att på egen hand föröka sig i vårt arktiska klimat, trots att den faktiskt bara växer vild vid Medelhavet och i Orienten. Plötsligt blir JUNGFRUN i det gröna ett mycket mer begripligt namn på den veka och frigida släktingen.


Här är det svartkummin på gång till nästa år också, eller..?

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

15 kommentarer:

  1. Your close-ups are amazing!! The last one especially with all the details and the little insect!

    SvaraRadera
  2. Måste le stort när jag läser ditt inlägg om lata dagar i trädgården. Hoppas min bok En lisa för själen som kommer till våren ska falla dig i smaken. Där får svetten också plats.
    Hur är det med spiskummin, är det också släkt med Nigella? För det är en av mina favoritkryddor.
    Hälsn Eva

    SvaraRadera
  3. Nix, svartkummin är vare sig släkt med vanlig kummin eller spiskummin. Det sistnämnda är nog vår favoritkrydda också. Men sånt där går ju i perioder. Just nu genomgår vi en dragonperiod.
    :-)

    SvaraRadera
  4. Intressant - och Svartkummin är minst lika snygg som Jungfrun. Är det för att den har det roligare,tro? /Ruben

    SvaraRadera
  5. Här, hos er, får jag alltid matnyttig information! Spännande, lite udda, kunskaper som ni delar med er av. Tack!

    SvaraRadera
  6. Fräknar är ju charmigt och svartkummin oumbärlig i heta rätter.Inte alltid det yttre som avgör:D

    SvaraRadera
  7. Var har du hittat fröerna till svartkumminen? Jag skulle gärna vilja ha den i min trädgård och självsår den sig är det ännu bättre.

    Ha det gott/ Tyra

    SvaraRadera
  8. Vi säger som ovanstående, intressant och matnyttigt (denna gång i dubbel bemärkelse). FIn blomma dessutom!

    SvaraRadera
  9. Tänk vad mycket nytt man lär sig i bloggvärlden! Tack för all info om svartkummin. Det verkar vara en intressant och mycket söt blomma!

    SvaraRadera
  10. Intressant läsning och vackra bilder, som vanligt!! :)
    Jag upptäckte just att den lite mer frigida varianten har frösått sig i min släntplantering. Det var länge sedan jag hade några synliga plantor, hon verkar gömma sig under andra växter när hon förökar sig...

    Svartkummin har jag inte hört talas om tidigare, men den var verkligen vacker!

    SvaraRadera
  11. Kul att ni förstår att uppskatta svartkumminets storhet. Det är inte svårt att få tag på. Finns t.ex hos Impecta för 13 kr/påsen.

    SvaraRadera
  12. Men så fin den är, jag har aldrig sett den förut
    Måste jag prova till nästa år.

    SvaraRadera
  13. Nämen en sån rolig och annorlunda blomma. Måste jag notera till nästa år. Tack för info..... :)
    Tjingeling
    Monica

    SvaraRadera
  14. Jag har ju faktiskt haft kummin i krydderhagen iår, men inte om jag tittade så gott in i blomman, vad dumt!! vilken skönhet. Det ska jag komma ihåg till nästa år, hoppas jag, minnet är ju som det är..

    SvaraRadera
  15. Åh, så sugen jag blir på att odla svartkummin! Tänk, jag visste inte ens om att det fanns en sådan krydda - har lärt mig något nytt idag också!

    SvaraRadera