Ingen kan på fullt allvar tycka att gula kantareller är världens godaste och bästa matsvamp. Nej, kantareller plockar man främst av två skäl: för att ingen annan ska få dem och för att retas med grannen som aldrig hittar några.
I väntan på stekpannan
Besvärliga är de också (svampen, menar vi nu). När man hittar dem, ofta i den värsta fästingskogen, är de vanligtvis insnärjda i gräs och mossa, och sedan, väl hemtagna, tar fanskapet en jäkla tid att rensa. Svampuslingarna på bilden nedan tog närmare 3 timmar att få rent och då var korgen ändå bara halvfull. Riktigt goda är kantareller dessutom endast helt pinfärska. Att torka överskottet går inte – de blir sega och smaklösa, och hur väl man än förväller dem går de heller inte att frysa in utan att en viss beska blir resultatet när de tinas upp igen.
Men det finns en sak man kan göra. När du rensar kantareller: sortera ut de minsta, fastaste och vackraste exemplaren och lägg dem i en egen skål (se bilden). Koka en ättikslag enligt receptet nedan, sylta in kantarellerna i en dekorativ burk och ät dem sedan med vördnad vid högtidliga tillfällen. Detta är en klassiker till allt vilt, men blir också ett uppskattat tillbehör t.ex till färska rödbetor med chevre och akaciehonung.
Bukfylla till vänster, Extra Primo till höger
Det finns säkert hundratals recept på syltade kantareller. Det här är det vi tycker blir bäst, trots att det är löjligt enkelt, eller kanske just därför...
Koka ihop en lag av
2 dl inläggningsättika (se flaskan för proportioner)
1,5 dl strösocker
1 kanelstång
2 cm skivad färsk ingefära
3 torkade chilifrukter
4 lagerblad
5 enbär
och 6 kryddnejlikor
Förväll 2 liter små vackra kantareller i sitt eget spad tills all vätska förvunnit (använd inget matfett men salta gärna lite när svampen svettas som mest). Häll svampen i den färdiga lagen och låt det få ett uppkok. Häll upp i en väl rengjord konserveringsburk, för estetikens skull, eventuellt med några nyplockade röda lingon, om säsongen så tillåter. Håller i flera år om den förvaras i kylskåpet, men burken brukar bli tom långt tidigare. :-D
Hahaha... jag vet inte om det är den godaste och bästa - jag törs inte plocka något annat eftersom jag inte vet vad som går att äta!!
SvaraRaderaOch nog är det gott... Nystekta med lite lök på en knäckemacka! Men att spara? Nej, då blir de inte speciellt goda.
Syltade kantareller har jag aldrig testat, men det kanske vore något. Tack för tipset!
Haha, et gott försök, men jag är ändå helt såld kantarellälskare. Prova att frys in råa, alltså helt ofärvällda (praktiskt att frysa in i små, portionskvantiteter). Lägg sedan de OTINADE kantarellerna (funkar t o m med en frusen klump) direkt i medelhet stekpanna UTAN smör, och låt isen smälta. Se bara till att det inte är för hett så det bränns innan det tinar. Det blir en hel del vatten, men efter några minuter har nästan allt kokat in – innan det är alldeles torrt, släng i en rejäl klick smör, eller dränk allt i grädde och stek lätt (smör) eller låt koka ihop (grädde). Jag kan lova att svamparna inte blir beska!
SvaraRaderaKanske räcker till grannen också fast det inte är vid juletid.Tack för tipset,mot skogen!Trattisarna är inte heller helt fel,De tar god tid på sig
SvaraRaderaStor tack, äntligen har Kantarellen hamnat på sin rättmätiga plats i Svampligan! En avhyvling helt i klass med överskattade besöksträdgårdar. För övrigt håller jag mig så långt borta från svamp som jag bara kan. ;-) /Ruben
SvaraRadera