fredag 3 juli 2009

Blommig fredag: smalbladig rosenrot

Egentligen var det tänkt att dagens text skulle handla om rosenroten, Rhodiola rosea, den s.k. Nordic Root. Denna ört, även kallad Nordens ginseng, Nordens viagra och en himla massa andra fånigheter, är dock så ofta beskriven att vi ångrat oss och helt enkelt hoppar över den. Den som vill läsa mer om denna ”fjällkaktus”, som den också kallas, och alla dess mer eller mindre bekräftade medicinska egenskaper hänvisas därför till andra källor på internet – det finns gott om sådana.

Att den vanliga nordiska rosenroten ätits som grönsak för sitt stora c-vitamininnehåll och sin centralstimulerande och uppiggande effekt är också allmängods numera, så det kan vi lämna därhän. Likaså vet naturligtvis alla idag varför örten heter som den gör och hur den nationalekonomiske Linné föreslog att man skulle göra inhemskt rosenvatten och rosenolja av de rosendoftande torkade rötterna, i stället för att importera dessa på den tiden svindyra lyxprodukter, så det behöver vi inte nämna.


Smalbladig rosenrot
(försök bortse från den vanliga rosenroten längst ner till höger)

Det finns heller ingen anledning att här fördjupa sig i alla de forskningsförsök som just nu pågår med det påstådda universalmedlet, världen över. Lika bra är det också att helt förbigå de stora odlingar av örten som idag äger rum på Öland och som förser hälsokostbutikernas skriande behov av detta storsäljande kosttillskott.

Nej, låt oss idag i stället koncentrera oss på en av rosenrotens kinesiska släktingar, Rhodiola kirilowii, den smalbladiga rosenroten. Det är en mycket torktålig och sympatisk stenpartiväxt som just nu blommar för fullt i Örtagården. Fast eeh… utöver detta behöver egentligen bara tilläggas att den i övrigt delar samtliga de egenskaper som den vanliga rosenroten tillskrivs, men då inom den kinesiska örtmedicinen, kokkonsten och kosmetiken.


Äntligen lite fokus på den alltför förtigda smalbladiga rosenroten

Läs fler bidrag till Blommig fredag hos Katarina på Roses and Stuff.

6 kommentarer:

  1. Alltså borde den finnas i var mans/kvinnas trädgård. Får väl ordna en plats.Och det var mycket av motstridig kunskapsutlämning, eller?

    SvaraRadera
  2. Tack, för att du inte underviste mig om rosenrot. Måste bara erkänna att allt det du inte nämnde inte gjorde mig mer nyfiken på plantan :-)

    SvaraRadera
  3. Spännande och lärorik läsning om rosenroten som jag inte hade en aning om. Trevligt

    SvaraRadera
  4. Oj så mycket det var du inte nämnde om rosenrot, hihi.

    Jättesöt stenpartiväxt må jag säga.

    SvaraRadera
  5. Och jag som aldrig tidigare hade sett denna blomma - och för den delen inte hört hela historien bakom den - är väldigt glad över att nu har blivit lite kunnigare!
    Katarina

    SvaraRadera
  6. Ja det var precis det man inte hade hört förut.=I
    Men alltid lika härligt skrivet.MERA!

    SvaraRadera