Vi hade en gång en Aesculus turbinata, ni vet en sån där japansk snabbväxande hästkastanj med jättelika blad. I vintras gjorde sorkarna processen kort med denna då de, enbart för sitt höga nöjes skull, ringbarkade det stackars trädet i höjd med gräsmattan under snön. Nu har vi i och för sig en ny turbinata, men det är inte den som den här texten ska handla om.
Vår nya turbinata, nu på annan sorksäkrare plats
Nä, det vi ska intressera oss för idag är i stället vad som hände med den avgnagda till synes livlösa rotklumpen från den första turbinatan. Eftersom Vallen där den växte fullkomligt var perforerad av stora sorkhål blev vi tvungna att ta vad vi hade till hands för att fylla igen dessa – en död turbinatarot till exempel. Döm om vår förvåning när det senare på säsongen plötsligt tittade upp en liten kastanj ur ett före detta sorkhål på Vallen.
Tittut – här kommer lilla jag!
Det var förstås roten som turbinatan hade varit ympad på som nu högst oväntat hade fått eget liv. Frågan är bara av vad för slag den lilla kastanjen är? Med så här spetsiga smala blad lär det ju inte vara vanlig hästkastanj, vilket väl annars hade varit det mest förväntade. Vanlig hästkastanj ser ju som bekant ut så här:
Detaljstudie av vår hästkastanj Pollux, tidigare omskriven flera gånger
Då och då när vi presenterar växter vi inte vet vad det är (t.ex. amerikansk vildlakrits eller konstiga alar) brukar det dyka upp en anonym kommentator som ger oss goda tips. Vi har nu klurat ut på outgrundliga vägar att denna anonyma person heter David och pluggar till biologilärare. Kanske är det här ett fall för honom igen? Is it a bird? Is it a plane? No, it’s Biolog-David!
Jag sitter här och väntar med spänning på att David ska dyka upp... Vad är det? Vad är det?
SvaraRaderaKänn absolut ingen press David.
SvaraRadera;-D
Som ni märker är min enda superkraft att jag kommer sent till brottsplatsen!
SvaraRadera(Och jag som tänkte spendera kvällen framför tv´n...) ;)
Näe, jag ger upp. Får man ta till "hybridlösningen" igen? Hehe...
SvaraRaderaInga problem mer än att vi nu tycks ha två olika typer av hybridhästkastanj.
SvaraRaderaMen det får man väl betrakta som ett I-landsproblem. :-D
Tack för hjälpen hur som haver!