I Arboarkticum finns åtskilliga besynnerliga individer, men frågan är om inte det här den mest bisarra av alla? Får vi lov att presentera Acer platanoides ’Silver Monstrosa’! Ja, namnet är självpåfunnet, för vad ska man annars kalla denna sällsynt sjuka uppenbarelse, vars like ingen tidigare skådat?
Silver Monstrosa under vårdbehandling i Surslänten
Från början var vi inte ens säkra på vilket trädslag det handlade om men nu har vi insett att det en helt vanlig svensk skogslönn vi påträffat i ett grönområde utanför Stockholm. Fast vanlig och vanlig, han har ju inte blad som ser ut så här just nu precis:
Vanligt höstlöv av skogslönn
Istället är Monstrosas blad försedda med buteljaxlar och de kraftigt förlängda flikarna är spiralformade och blottar på så vis bladens silverfärgade undersida.
Monstrosas dito
Det ska onekligen bli intressant att se vad som händer i vår. Förmodligen är sjukdomstillståndet kroniskt och orsakad av någon genetisk defekt, men tyvärr brukar inte sjuka individer bli så särskilt gamla. Vi minns t.ex, med sorg i hjärtat, hur vi kämpade fåfängt för att få den lilla albinoeken Albin att överleva mer än en vinter. Om Monstrosa klarar sig vore det verkligen läge att lära sig ympa, för att han ska vara både fertil och få fröäkta avkomma går inte att föreställa sig ens i de vildaste fantasier.
Var välkommen kära lilla monster! Vi ska försöka ta hand om dig så bra vi bara kan.
Åh, vad jag myser när jag läser alla härliga inlägg här hos er:) Tack för en stunds förnöjelse!
SvaraRaderaHa det gott,
Charlotta
Gulp!
SvaraRaderaVad säger man?
Tack och bock och ha det bra du med.
Häftigt!! Men vad som är ännu häftigare är att jag också fann en albino ek som tyvärr inte klarade sig den heller.... :(
SvaraRaderaLycka till med den nys "sjuka" familjemedlemmen!!
Monstrosa hälsar och tackar!
SvaraRaderaKanske dags att bilda en albinoklubb snart?
Dead Oak Society.