torsdag 8 juli 2010

Lakritsluring

Både vår vanliga lakrits, Glycyrrhiza glabra, och vår romerska dito, Glycyrrhiza echinata, dog i vintras efter flera säsongers plikttrogen tjänstgöring i var sitt örtland. Några sådana klimatproblem har den här plantan aldrig uppvisat. Efter åtta vintrar är den piggare och gladare än någonsin och utgör numera, i alldeles eget majestät, åtminstone en fjärdedel av Örtland 2. Problemet är bara att vi inte har en aning om vem det är.

Trevlig att titta på och säkert nyttig på något sätt, men vem är det?

Plantan inköptes år 2001 från en öländsk plantskola som "lakritsrot" - en villfarelse som vi sedan länge övergivit. Även om den liksom lakrits är en ärtväxt och blommorna påminner om varandra finns det också tydliga skillnader. Tydligast av dem är kanske att vår superhärdiga namnlösa vän är helgrön och har vita blommor medan lakritsarter vanligen har ljust blå eller violetta sådana.

Såld som lakrits, men det tror vi inte på

Trots upprepade tittar i floror och örtböcker, av vilka vi har flera hyllmeter, har vi aldrig lyckats utröna vad detta är för växt. Den som en gång för alla kan hjälpa oss att räta ut frågetecknet utlovas en fin present.

Det just nu dominerande intrycket i Örtland 2

8 kommentarer:

  1. Är en utpräglad chokladperson, så jag kan tyvärr inte bidra med någon vidare kunskap i lakritsproblem:) Men tjusig ser den ut iaf.

    Ha en fin torsdageftermiddag,

    Rebecca

    SvaraRadera
  2. Nä, det är väl som de säger:
    -Lakrits är från Mars, choklad från Venus.

    SvaraRadera
  3. Kan det vara någon släkting till rosenkronillen tro? Den är i och för sig befriad från "tjänsgöring" men verkar inte ha fattat. Den breder ut sig å det jämmerligaste!
    /Ruben

    SvaraRadera
  4. Ibland kan det bli för mycket av det goda ;-)
    Hoppas ni har´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  5. Jodå, Ruben. En släkting kan det nog vara, om än en smula avlägsen. Bladverket stämmer väldigt bra (vi odlar rosenkronill av och till, ety det är faktiskt en nyttoväxt) men blommorna är inte likadana. Coronillens små rosa tingestar går inte upp mot pseudolaktritsens verkliga vita spiror.

    SvaraRadera
  6. Hejsan!
    Tyvärr ingen hjälp från mig, men din växt var fin =)

    SvaraRadera
  7. Hrmmmm... G. lepidota, den amerikanska varianten?
    Den var verkligen hur fin som helst, allt är ju tydligen större och bättre "över där" har jag hört!

    SvaraRadera
  8. Äsch!! Det där visste ni ju redan sedan länge! Jag läser visst inläggen lite huller och buller!

    SvaraRadera