måndag 20 september 2010

Al eller?

Det händer förvisso ganska ofta att vi visar bilder på träd som vissa uppfattar som konstiga. ”Inte riktigt svensk” eller ”passar inte här” är återkommande uttryck vi fått höra. I våra öron låter det här lika otäckt som det sinnestillstånd som infinner sig när man ser en vanlig svensk valvaka nu för tiden.

Även om flertalet av våra träd sällan återfinns i svenska urskogar brukar vi åtminstone veta vad de är av för slag. Det här är ett undantag. Det här vet vi faktiskt inte alls vem det är eller var hon kommer ifrån – men hon är lika välkommen för det:


Välintegrerad nysvensk intill gärdsgården

Länge trodde vi att vi hade med en vårtbenved att göra men med tiden har trädet fått ett allt mer al-liknande utseende. Förmodligen är det väl någon för oss okänd exotisk lignos av släktet Alnus, som vi insamlat frön från i någon park någonstans, någon gång för länge sedan. Kan någon jourhavande alnolog vänligen förbarma sig över oss för att fylla våra kunskapsluckor?

Rasande sympatisk förmodad al

6 kommentarer:

  1. Jag tror, att en vanlig svensk al kommer ut så där efter att ha passerat sminklogen! Vem sa, att al-vakor inte kunde vara spännande?
    /Ruben

    SvaraRadera
  2. Aha, du menar att det är en V-al! Tja varför inte? Hos oss är alla välkomna. Även sådana som inte välkomnar andra. Men dem måste man förstås täppa till truten på ibland.;-)

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset om övervintring. Det är bara det, att krukan är i största laget för att ha inomhus. Kan jag förvara roten som man förvarar dahliaknölar eller måste den ha ljus och vatten under vintern (isåfall kanske man kan plantera om den i en mindre kruka)?
    /R

    SvaraRadera
  4. Vilken liten darling!! Hur sympatisk som helst!

    Här ska det också bli borlotto-skörd snart:)

    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att det är löjligt roligt att leta runt för att hitta svar på sånt här, lakritsproblemet var det ju sist...
    Men jag kan verkligen inte hitta den här sk. alen! (Men det stämmer nog att det är en al.)

    Eftersom jag är en dålig förlorare så har jag bestämt mig för att det är en hybrid mellan minst tre alar och därför omöjlig att artbestämma! Nu har jag i alla fall lärt mig att det finns väldigt fina alar (det har alltid varit mitt tråkigaste lövträd).

    SvaraRadera
  6. Alar är fantastiska träd. Den här gynnaren bor granne med två andra favoriter. En flikbladig klibbal och en så kallad berlineral.
    Bra att du hörde av dig. Nu fick vi en påminnelse om att dela vildlakritsen.

    SvaraRadera