Som om inte den gångna veckans lakritsäventyr vore nog. Här kommer ännu en ärtväxt med anknytning till det svarta guldet:
Typiska gulgröna blommor med små rosa inslag i högsommartid
Men det där är väl ingen lakrits? Nä, men sötvedeln, Astragalus glycyphyllos, som just nu blommar i Örtland 6, har använts på precis samma sätt. Ur den sötsmakande roten har utvunnits en seg sirap som när den fått stelna är fullt jämförbar med lakrits. Det handlar också om nästan exakt samma saponiner och flavonoider som i lakritsrotens glycyrrhezin, liquiritosid och isoliquiritosid, vilka för övrigt också finns hos vår vanliga stensöta, Polypodium vulgare.
Den kala ärtväxtens typiska krypande jordstam...
Sötvedels vetenskapliga namn tar dock ingen hänsyn till roten. Glycyphyllos betyder nämligen sötsmakande blad och det stämmer också. Testa själv om du lyckas hitta en planta i det vilda. Det är inte helt lätt. De är ganska sällsynta, trots att de har stor spridning över landet. En bra vägvisare kan vara att hålla utkik efter fjärilen kronärtsblåvinge, vars larver är helt beroende av sötvedel. Fast det så klart… den är ju ännu mer sällsynt än själva växten.
...som med tiden kan bli ganska kraftig och upp mot 1,5 meter lång
Kära nån, inte visste jag att ni besatt så ingående lakritskunskaper. Är ni månne lakritstroll hela högen där uppe?
SvaraRaderaHa det gott som lakrits,
Charlotta
Nix - det är faktiskt bara en enda av arboarkticerna som äter lakrits med någon större entusiasm. Men alla begriper vi det magiska med dessa örter och förstår att uppskatta såväl själva plantorna som blomningen.
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaHittade detta blogginlägg angående växten sötvedel.
Jag är på jakt efter frön till sötvedel för att plantera på min tomt bredvid ett naturreservat där den hotade fjärilsarten kronärtsblåvinge har funnits och kanske finns fortfarande. Om du ser detta inlägg så undrar jag om du möjligen fortfarande har denna art i din örtträdgår och om du kanske också har frön som man skulle kunna köpa av dig?
Vänliga hälsningar
Marita
e-post: marre_w@hotmail.com
Hej Marita!
SvaraRaderaNjej, några frön till salu har vi inte.
Och vi vet heller inte hur sötvedeln mår just nu ety vi grävde upp den redan i fjol och krukade den i väntan på att en ny örtagård ska ta form någonstans någon gång. I sanningens namn är det sällan vi tittar till dessa örtkrukor nu för tiden. Den gamla Örtagården blir allt mer utträngd av andra typer av planteringar - nu finns bara fyra av ursprungligen tio örtland kvar.
Bästa hälsningar
/A
Hej!
SvaraRaderaTack för ditt svar.
Det var ju synd att ni inte har några frön. Om växten överlever och ni får frön nästa år får ni gärna höra av er vi e-post. Eller så kanske ni har fler plantor att gräva upp. Då kanske jag kan komma förbi. Jag bor i Gävle, så det borde fungera.
Vänliga hälsningar
Marita