Nä, det blir visst ingen vår i år. Idag håller vi oss inomhus och tröstar oss med våra frösådder (hastighetsrekordet i snabbgroning innehas förresten sedan igår kväll av rosenskära: 48 timmar).
För att få igång livsandarna i kylan kommer vissa av arboarkticerna även trösta sig med betydande mängder kaffe. Dock är hälften av arboarkticerna övertygade om att kaffe är odrickbart och livsfarligt och skyr till och med doften. Detta är en familjetvist där de inblandade förmodligen aldrig kommer att enas.
Däremot kan vi enas om att kaffeplantan, Coffea arabica, är en utomordentligt vacker och trevlig växt. Ursprungligen är växten, namnet till trots, från Etiopien. Som krukväxt hos oss är den snäll och glad bara vi låter den slippa alltför kalkigt vatten. På sensommaren kan de lite äldre exemplaren blomma och ge vackra högblanka bär i nyanser från gulgrönt till rött. Vårt eget exemplar har utlovat blommor och bär till hösten bara vi lovar att plantera om den snart och vara lite mer frikostiga med gödningen.
I Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården kan du just nu beskåda bärens tjusiga mognadsprocess:
För att få igång livsandarna i kylan kommer vissa av arboarkticerna även trösta sig med betydande mängder kaffe. Dock är hälften av arboarkticerna övertygade om att kaffe är odrickbart och livsfarligt och skyr till och med doften. Detta är en familjetvist där de inblandade förmodligen aldrig kommer att enas.
Däremot kan vi enas om att kaffeplantan, Coffea arabica, är en utomordentligt vacker och trevlig växt. Ursprungligen är växten, namnet till trots, från Etiopien. Som krukväxt hos oss är den snäll och glad bara vi låter den slippa alltför kalkigt vatten. På sensommaren kan de lite äldre exemplaren blomma och ge vackra högblanka bär i nyanser från gulgrönt till rött. Vårt eget exemplar har utlovat blommor och bär till hösten bara vi lovar att plantera om den snart och vara lite mer frikostiga med gödningen.
I Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården kan du just nu beskåda bärens tjusiga mognadsprocess:
Kuriosa:
Världens mest exklusiva kaffesort, Kopi Luwak, passerar matsmältningssystemet hos ett mungodjur innan bönorna rostas...
Världens mest exklusiva kaffesort, Kopi Luwak, passerar matsmältningssystemet hos ett mungodjur innan bönorna rostas...
Jag föredrar nog att kalla det för njutningsmedel.....håller med dig om att det går åt en hel del
SvaraRaderaför att hålla humöret uppe i dessa kyliga tider... ; )
/Janne
Tagetes 36 timmar.
SvaraRaderaFast det kanske är en för en kel växt för en arboarkticer?
Men visst är det kul när det gror fort?
/Tor
Nejdå, vi röker gärna tagetes :-D
SvaraRaderaMen hm, är den så tävlingsinriktad kanske vi får ge den en chans!