söndag 8 mars 2009

Moderna trädgårdsmysterier 5: Sparrisbär

Är det någon som vet vad de här ska vara bra för? Med tanke på hur vanligt det är med sparrisodling i dagens köksträdgårdar är det märkligt sällan man får läsa eller höra någonting om de annars ganska dekorativa sparrisbären. Sparris, som faktiskt räknas som en inhemsk ört, som växer vild på sandig skräpmark, ända upp hit i Norduppland, lär vara en gammal medicinalväxt. Är det månne bären som har använts då? Ingen tycks längre veta. Medicinalväxter är ofta giftiga - kanske är det därför bären oftast får sitta kvar hela vintern? Ingen tycks veta det heller.


Sparrisbär - onekligen ett modernt trädgårdsmysterium

Ja, faktum är att kunskapen om denna annars väl beprovade vårprimör ofta är påfallande skral. Bara för att ta ett skräckexempel i mängden försöker den annars så rare trädgårdsgurun Hannu Sarenström i sin matbok utreda om man bör välja grön eller vit sparris till sina odlingar. Själv föredrar han grön, hävdar han. JA MEN för faen Hannu! Det är ju samma djäkla sparris som odlas, med eller utan täckning! Det är ju som att fråga sig om man ska odla kokt eller stekt potatis.

4 kommentarer:

  1. Det lilla jag vet om sparrisbären är att de endast förekommer på honplantan. Honplantan är dessutom mindre produktiv än hanplantan har jag hört.
    Roligt exempel med potatisarna där ;)

    SvaraRadera
  2. Ett nytt mysterium uppenbarar sig således. Varför saluförs det endast honplantor?
    Alla våra plantor får alltid bär.

    SvaraRadera
  3. Det kanske är nån som vill behålla hanplantorna för sig själv..? :)

    SvaraRadera
  4. Jag har en planta som ger bär, medan alla övriga inte gör det...

    SvaraRadera