söndag 7 februari 2010

Pistaschnötens trevliga släkting

Idag har vi besökt en av våra vinter-oaser; Edvard Andersson-växthuset i Bergianska trädgården i Stockholm. Där har vi njutit grönska och väldoft och hälsat på storväxta kusiner och bryllingar till några av de krukade lignoser som så tappert kämpar på våra fönsterbrädor inomhus i vinterdunklet.


Tremetersvarianten i Bergianska

En favorit som återfinns både i växthuset och på vår egen fönsterbräda är mastixbusken, Pistacia lentiscus. Den här släktingen till pistaschnöten är ett träd som förtjänar att uppmärksammas och rekommenderas som krukväxt.


Tredecimetersvarianten i Arboarkticum

Växtsättet är vackert knotigt och lämpar sig även bra för bonsai. De blanka, kraftiga och vintergröna bladen är en fröjd för ögat, och tycks tåla vårt eländiga inomhus­vinterklimat utan några som helst problem. Större exemplar blommar på våren med små gula blommor, som sedan utvecklas till visserligen ätliga, men små nötter. Även om inte nötterna är så mycket att ha, är mastixbusken en utpräglad medicinal- och nyttoväxt: ur kådan som barken på trädet ”gråter” har man sedan urminnes tider utvunnit harts, som både använts medicinskt – till exempel som ett tuggummi för bättre andedräkt, som krydda och till lack.


Klappvänliga blad

Mastix finns omnämnt redan i bibeln och allehanda andra klassiska urkunder från Sydeuropa och Orienten. Och än idag används mastixens kåda: vi hittar den till exempel i en lista över ingredienserna i en modern tandkräm i det arboarktiska badrumsskåpet. Det är dock bara hartsen från den grekiska ön Chios som får säljas som mastix i handeln – där produceras den av ett speciellt mastix-kooperativ – Mastichochoria.

Det sägs att mastixbuskar då och då finns i sortimentet i blomsterhandeln. Hittar ni en, så gör genast plats på fönsterbrädan för den här vackra växten med sin imponerande historia!

8 kommentarer:

  1. Mycket dekorativa små träd och det ser vackert mot ditt ljus bakgrund.

    SvaraRadera
  2. :-D

    Have a lovely evening with your dictionary!

    SvaraRadera
  3. Spännande med mastixbusken. Ska verkligen hålla ögonen öppna. Och att få besöka Bergianska i en tid som denna måste vara bara helt underbart. Vilken avkoppling.

    SvaraRadera
  4. You meanie!
    I can understand blogs in Spanish, Flemish, German, French,Old English, Middle English (there aren't any in those two, but I could, if there were)---and the one blog I would really like to read, yours, is in this difficult tongue.
    Be a friend, and write some bits in your perfect English. The google translations are too comical and I don't get the flavour of your writing style.

    SvaraRadera
  5. Du meanie!
    Jag kan förstå bloggar på spanska, flamländska, tyska, franska, Old English, Middle English (det finns inte någon i dessa två, men jag kunde, om det fanns) --- och en blogg jag verkligen skulle vilja läsa, din är i denna svåra tunga.
    Vara en vän, och skriva några bitar i din perfekta engelska. Googles översättningar är alltför komisk och jag inte får en smak av din skrift stil.

    Does this make sense?

    SvaraRadera
  6. Ah Joco, you flatter! "Perfect English" - HA! But - you are right, it is better than Google Translate.

    "The flavour of our style" though, would never come across at all, even if we tried.

    But if we ever stumble upon a blog in Middle English - you'll be the first to know and we'll definitely turn to you for advice on how to translate!

    By the way - we love your mirrored helleborus. Meant to say that earlier today but got stuck in something unpleasant (work).

    SvaraRadera
  7. Does O.E "Beowulf" count ?

    SvaraRadera
  8. Beowulf? You're saying that he's started his own blog? Creepy!
    We thought he died 1.500 years ago - we always make sure to visit his grave when we're on the island of Gotland, outside the east coast of Sweden...

    SvaraRadera