måndag 14 september 2009

Tabellbitarens mardröm

Dags för den här skylten igen.

Trots att vi är gravt ansatta av den kroniska åkomman tabellbiteri har vi hittills aldrig haft någon komplett lista över våra perenner. Detta är naturligtvis djupt graverande.

De senaste veckorna har därför en inventering påbörjats, och varenda centimeter av tomten håller på att dammsugas efter fleråriga blomster.

Det är nog så irriterande att vi saknar exakt angivelse för många av perennernas exakta varietet eller underart, men det får vi ta. Komplett SKANDAL och helt oacceptabelt är det dock att det i en av rabatterna finns en växt som vi inte har den blekaste aning om vad det är.

Det ser möjligen ut som någon sorts Campanula, men blomman är större än vad man brukar se hos det släktet, och den är dessutom påtagligt senblommande. Inte heller känns bladen riktigt rätt. Det som kröner den stickande irritationen är att vi inte överhuvudtaget kan minnas var, hur eller varför denna planta införskaffats.


Campanula 'ingenaning'? Blomman.


Campanula 'ingenaning'? Bladen.


Växten är knappt 50 centimeter hög och själva blomman 7-8 cm i diameter, med en markant och speciell ådring i rödviolett. En av arboarkticerna påstår att ådringen ger associationer till ett lik som legat ett par veckor i vatten. Andra arboarkticer ber att få påpeka att den associationen inte på något sätt är signifikativ för alla arboarkticers fantasivärld.


Rorschachtest?

Så vad i helskotta är detta för blomma? Hjälp oss!

8 kommentarer:

  1. Har inte en susning, men den är vacker! Lycka till med artbestämningen!

    SvaraRadera
  2. Hm, ja, det gäller ju att ha gott jämförelsematerial så att säga;) Bladen är verkligen lika t ex prickklockans, men blomman... Har nog aldrig sett den. Himla irriterande.

    SvaraRadera
  3. HA! Got it! Kolla in "krukväxten" längst ner här, på Eva Robilds fina blogg:

    http://medfingrarnaijorden.blogspot.com/2009/08/laget-just-nu.html

    Platycodon grandiflorus. Men den tappra växt som klarat två vintrar i Arboarkticums bistra klimat och dessutom på en plats utsatt för elak vinterväta är knappast att betrakta som krukväxt. Möjligen är dock en viss känslighet förklaringen till att den varit lite trög i starten. Nu mot listan! Uppdatering snarast!

    SvaraRadera
  4. Men praktklocka? Hallå!
    Det har ni ju på flera ställen i Örtagården, och de ser minsan inte ut så där.
    /Dennis

    SvaraRadera
  5. Lyssna inte på honom.
    Han har inte varit sig riktigt lik på sistone.
    Ni kanske inte skulle ha grävt ner honom på Jurtjyrkogården?
    /Denise

    SvaraRadera
  6. Denise, du är väl den sista att klaga. Om vi inte missminner oss var det du som tjatade om att du var trött på den där gamla stöten!!! Vi såg nog annonsen i Annonsbladet Norra Uppland - "Lekfull och viril ungtupp sökes av änka med god livförsäkringsinkomst"

    Så om du inte slutar insinuera saker anmäler vi dig för försäkringsbedrägeri.

    SvaraRadera
  7. Kära bloggkollegor!

    Jag visste det! Vi hade inte hört det sista av Dennis! Men att avslöja sig så där är nog vanskligt, allra helst då Denise likt Rolf följer er innehållsrika blogg (djurlivets svar på facebook).

    Jag säger som i professor Drövels hemlighet (den norska version) "Gå ikke glipp av neste spennende episode av Professor Drøvels hemlighet...".

    /Marit, som klistrad framför datorn...

    SvaraRadera