onsdag 3 juni 2009

Majvin och andra potenshöjare

”Rött vin och pimpinella” känner alla till, men hur många har egentligen druckit det? Äsch, det är inget att deppa över. Dagens rödviner är förmodligen tio gånger godare än på Bellmans tid, och det utan att man försökt maskera smaken med bockrotens, Pimpinella saxifraga, lätta gurktouch. Men låt oss hålla oss kvar i vinkrydderiets ädla konst ett slag. Nu är visserligen maj över, men – får vi ändå lov att bjuda på lite majvin?


Allt var INTE bättre förr...

Receptet är det enklast tänkbara. Klipp av önskad mängd blommor och späda blad från myskmadra, Gallium odoratum, och låt det dra i vitt vin över natten. Sila av och drick med välbehag och känn hur stärkande denna vårdryck verkar (?). Naturligtvis är det tyskarna som hittat på detta påfund och har de inget vin hemma häller de myskan i likör eller veteöl i stället och kallar det för majvin lika fullt. Att folk blivit ”glada och lätta till sinnet” får vi nog främst skylla på alkoholen, men möjligen har även myskmadrans dokumenterat lugnande och rogivande effekt bidragit.


Myskmadran är inte bara en underbar marktäckare i Lunden
- blommorna doftar gott också

Vill man komma i åtnjutande av den antiseptiska kumarinen i myskmadran är det dock bättre att göra som allmogen i Sverige och torka blommorna i buketter först. Dessa har sedan använts till te mot magont men framför allt nyttjats för väldoftens skull. Man har helt enkelt använt buketterna som lavendelpåsar för linneskåp och utedass. På Linnés tid såldes till och med kransar av myska på torgen för att hängas upp ovanför sängen och ge god nattsömn. Mer tveksamt är tipset om att myska i makens underkläder skulle ge ökad potens – men det kostar ju inget att försöka – åtminstone inte om man som vi har god tillgång till myskmadra i Lunden.

5 kommentarer:

  1. Det här ska jag prova, alltså att krydda vinet. Men det andra användningsområdet låter onekligen frestande också, men jag tror jag avvaktar eventuellt testresultat! ;-) Föga anade jag, att jag hade en sådan mångsidig växt utanför husknuten. /Ruben

    SvaraRadera
  2. Smaklig spis!
    Vill du känna dig riktigt tysk låter du några jordgubbar guppa omkring i den lätt grönfärgade drycken.

    SvaraRadera
  3. Läste era inlägg från januari; parker som man ska akta sig för. Det var nästan så jag satte kaffet i vrångstrupen. Väldigt underhållande men lite bryskt. Först Norrviken och sedan Wij! Host, host! Jäkla fränt kaffe, jag tror jag fick mörkrost. ;-) /Ruben
    PS Ser fram emot det utlovade orbunksreportaget.

    SvaraRadera
  4. Bryskt? Men - hur menar du då? :-) Du menar väl inte att du inte håller med???

    Men för att parafrasera: Host host! Ormunksreportage? Utlovat?? Vi??? Ähhhh, tror bestämt att en av showens stjärnor lämnade återbud till föreställningen... Hon blev för nervös när hon hörde att vi kunde vara en smula bryska ibland i våra omdömen... Förresten kliar det allt lite i fingrarna att få slakta någon ny trädgård snart - kanske har du några tips!? :-D

    SvaraRadera